Hopp til innhold

Kaos på stjernehimmelen

Skal du noen gang se mot verdensrommet så er det nå. Det er nemlig fem svært gode grunner til å se opp i dagene som kommer..

Ildkule fra meteorsverm (Leonidene) i 2009

FARGERIK ILDKULE: Slike ildkuler kan du se på himmelen når meteorsvermen «perseidene» flyr over nattehimmelen i starten av august.

Foto: Navicore/Wikipedia

Uansett hvor fasinert du er av verdensrommet, bør du ta deg noen ekstra minutter de neste ukene til å vende øynene oppover. Mars har blitt gul og kommer i tillegg svært nær Jorden, sola skal besøkes for første gang, det blir både måne- og solformørkelse, og det hele avsluttes med et himmelsk fyrverkeri.

Frem til 11. august skjer det en rekke fenomener på himmelen. Det hele starter med «den røde planet».

1) Mars kommer uvanlig nærme og er blitt gul

Mars har ikke vært så nær jorda på 15 år, og i sin ferd nærmere vår planet har den blitt innhyllet i en global støvstorm, som har farget den ellers så røde planeten gul. Fra Sør-Norge kan du se den lavt på sydhimmelen i de mørkeste timene forteller vitenskapsformidler og science fiction-forfatter Anne Mette Sannes.

– Dette er det eneste værfenomenet i verdensrommet vi kan se bare ved hjelp av øynene. Så dette bør folk få med seg, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard.

De kommende ukene er Mars uvanlig lyssterk fordi planeten er nærmere Jorden enn på 15 år. Aller nærmest vil den være 31. juli.

Global støvstorm på Mars

GUL: Mars blir innhyllet i en global støvstorm, og farger den ellers så røde planeten gul.

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

2) Lengste måneformørkelsen i dette århundre

Fredag 27. juli inntreffer den mest langvarige totale måneformørkelsen i vårt århundre. Formørkelsen blir synlig i størstedelen av landet, men utsikten vil bli best for Sør-Norge.

– Månen går inn i «jordskyggen» og blir burgunder rød, flott formørket. Fra rundt klokka 21.40 kan man begynne å se etter månen i Sør-Norge. (Se her for tider i andre deler av landet). Det er den eneste gangen vi faktisk kan se at jorda er rund, sier Ødegaard.

I Sør-Norge, fra rundt kl. 23, kommer også Mars til syne rett under den formørkede månen. Dette kommer til å bli et unikt og svært iøynefallende skue, sier de to.

Supermåneformørkelse

MÅNEFORMØRKELSE: Totale måneformørkelser kan være svært vakre.

Foto: Andrew tk tang / Wikimedia Commons

3) Sola tar over showet

Den 4. august, sender NASA ut en sonde som skal besøke det siste store objektet i Solsystemet vi aldri har besøkt på nært hold med et ubemannet fartøy, solen selv. Dette kan man følge på nettet.

– Den skal langt inn i atmosfæren, der hvor solfenomenene oppstår, for å måle hva som skjer når solstormer farer mot jorda og gir oss nordlys.

Observering av sola

TIDENES FØRSTE SOL-SONDE: For første gang i verdenshistorien skal et ubemannet fartøy besøke sola.

Foto: Illustrasjon: Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory

4) Sola blir borte

Lørdag 11. august ser du solformørkelsen rundt klokka 10.30–12.00 på formiddagen. Dette blir den største solformørkelsen i Norge siden 2015, og fenomenet blir synlig over hele landet, men størst i Nord-Norge.

– Dette blir en svært flott formørkelse der den kullsorte måneskiven sklir over solskiven. Man bør skaffe seg solformørkelsesbriller, noe man kan få tak i hos f.eks. optikere, fotobutikker og bokhandlere sier vitenskapsformidler Anne Mette Sannes.

Tidspunkter for hele landet finner du her.

Solformørkelse

HA PÅ GODE BRILLER: Du bør ha på gode solformørkelsesbriller når du skal se på sola den 11. august.

Foto: Sannes & Ødegaard

5) – Himmelsk fyrverkeriavslutning

Det er ingen grunn til å slutte å se på himmelen når formørkelsen er over. På kvelden kan du nyte en av årets aller kraftigste meteorsvermer.

– Det blir en himmelsk fyrverkeriavslutning på denne helt unike himmelperioden, sier Ødegaard.

I samme periode er det også lett å se andre planeter og også flere lyssterke stjerner på himmelen.

– I tillegg til Mars kan vi allerede nå se planetene Saturn og Jupiter lavt på sydhimmelen. Ellers kan man se kjente, lyssterke stjerner som Arcturus, Deneb og Altair. På grunn av lys sommerhimmel ses disse foreløpig bare fra Sør- Norge, sier Sannes.

Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes

GLEDER SEG: Paret Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes kan nesten ikke vente på 27. juli.

Foto: Privat