NRK Meny
Normal

Kaos i Gjøvik-politikken: MDG trekker Sp-støtte

Gjøvik MDG beklager at partiets deltakelse i de politiske forhandlingene har vært "ufullstendig og uryddig", og opphever avtalen med de borgerlige partiene.

Hanne Stine direkte i forbindelse med MDGs snuoperasjon på Gjøvik etter valget

I en svært kortfattet pressemelding skriver partiet at "vi vil framover sørge for at alle avtaler blir forsvarlig behandlet av alle våre organer".

Pressemeldingen er undertegnet av Yngve Brateng Fjelstad, som er talsmann for Gjøvik MDG.

«Styret i MDG Gjøvik beklager at vår deltakelse i forhandlingene med Sp, Høyre, Venstre, KrF, FrP og Pensjonistpartitet har vært ufullstendig og uryddig. Dette medfører at styret har besluttet å oppheve avtalen og gå inn i nye forhandlinger med alle parter», skriver Fjelstad.

Nye forhandlinger

Gjøvik MDG vakte oppsikt over hele landet da de valgte å støtte de borgerlige partiene etter valgresultatet. . Særlig var det sterke reaksjoner over at partiet med et sterkt klimafokus dermed kom i samme blokk som FrP.

Nå blir det en ny uvisshet etter at partiet nå opphever avtalen, og går inn i nye samtaler.

Antyder press fra Høyre og Senterpartiet

Etter at styremøtet i Gjøvik MDG var over gikk Fjelstad svært langt i retning av å antyde at Senterpartiet og Høyre hadde kjørt prosessen i et raskt tempo for å få resultater.

– Er dere blitt presset av Høyre og Senterpartiet?

– Noen har så klart prøvd å legge en regi og en strategi her for at dette skulle skje så fort som mulig. Kanskje de var redde for at noen ikke skulle bli med hvis det ikke skjedde så fort at de fikk alle til å skrive under.

Politisk dramatikk

I Gjøvik har det i åtte år vært et rød-grønt samarbeid, der Sp har støttet Ap-ordføreren. Valget i år førte til at Ap mistet et mandat, Rødt fikk ett ekstra men det ble ingen endring for SV. Dermed hadde den sosialistiske blokka fortsatt 22 av 45 representanter, og var fortsatt avhengig av et støtteparti.

Det var derfor et politisk jordskjelv når Senterpartiet i går sørget for en avtale med de andre borgerlige partiene, MDG og Pensjonistpartiet, og sikret seg ordføreren. Alle så for seg at 92 år med Ap-styre dermed var over.

Nå er altså alt dette satt på vent, og Gjøviks politiske framtid er uviss.

Forsuring av det politiske miljøet

I det politiske miljøet i Gjøvik har det haglet med påstander det siste døgnet om dolking i ryggen, avtalt spill og uredelig framferd.

Varaordfører Torvild Sveen (Sp) hevdet at ingenting var avtalt på forhånd, men leder i Gjøvik Ap, Jan Torkehagen, har sagt at han rett og slett ikke tror på denne opplysningen

– Det er ikke mulig at sju partier kan forhandle fram en 20 punkts avtale på to timer. Dette har pågått over tid, og vi er holdt unna, sa Torkehagen til Oppland Arbeiderblad tidligere i dag.

Ordfører Bjørn Iddberg (Ap) reagerte også sterkt, og sa til NRK at dette var svært overraskende. Han understreket at partiet til og med var innstilt på å gi Sp ordførervervet.

Torvild sveen

MÅ VENTE LITT TIL: Varaordfører Torvild Sveen (Sp) i går, da han leste opp felleserklæringen fra de borgerlige partiene og MDG. Nå har Anlaug Seljevold, MDGs nye kommunestyrerepresentant (nr. 2 fra høyre) opphevet avtalen.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

Torvild Sveen sier til NRK Hedmark og Oppland i kveld at han registrerer at MDG trekker seg og tar dette til etterretning. Han avviser at MDG har blitt presset til å skrive under på samarbeidsavtalen.

Svein Håvar Korshavn

IKKE SNAKKESALIG: Svein Håvard Korshavn, gruppeleder i Høyre, ville ikke kommentere MDGs helomvending.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK