Med disse terningene kan du oppdage demens tidligere

GJØVIK (NRK): Spillforskere ved NTNU Gjøvik har utviklet programvare og testopplegg som kan avdekke demens tidligere. Forskerne vil nå eksportere idéen.

Spillforskere ved NTNU Gjøvik har utviklet programvare og testopplegg som kan avdekke demens tidligere. Forskerne vil nå eksportere idéen.

BILLIG UTSTYR: Demensspillet består av disse gjenstandene i kombinasjon med programvare.

I tillegg til gevinsten med å oppdage demens tidligere, kan opplegget også bidra til hjernetrim som kan bremse utviklingen av demens.

Simon McCallum

VIL HJELPE DEMENTE: Førsteamanuensis Simon McCallum ved NTNU Gjøvik

Foto: Dag Kessel / NRK

– Min farfar hadde demens, og jeg har lenge hatt en sterk motivasjon for å hjelpe folk som har dette problemet. Eldrebølgen er her, sier førsteamanuensis Simon McCallum ved NTNU på Gjøvik.

– Vi bruker treterninger med malte symboler på, en grønn spillmatte, og en mobiltelefon eller et nettbrett med programvare som har ulike oppgaver, sier universtitetslektor og doktorgradsstipendiat Miriam Begnum.

– Deretter får du fram en poengsum, og dette vil vise om det har vært en såkalt kognitiv nedgang, med andre ord om det kan være demens på gang.

Miriam Begnum

UTVIKLER DATASPILL MOT DEMENS: Doktorgradsstipendiat Miriam Begnum.

Foto: NTNU Gjøvik

De to forteller at spillet nå skal utvikles kommersielt. Det betyr at terningene og mattene er til salgs, mens programvaren er gratis. Forskerne ved NTNU Gjøvik mener også at dette bør kunne eksporteres etter hvert.

– Hvis dette også er bra hjernetrim som kan bremse demens, når bør man begynne å bruke det?

– Hvis du endrer livssituasjonen med å gå over til pensjonsalderen, kan det være lurt å prøve, for da mister du hjernetrimmen som du ellers ville fått gjennom jobben, sier Begnum.

– Er hjernetrim like viktig som fysisk trening?

– Begge deler er viktig. Men når du tar en joggetur, kan du trene opp hjernen også ved å variere hvilken rute du følger når du trener.

Forskerne mener at spillet også kan utvikles til å hjelpe barn som har språkproblemer, og foreslår at barn kan spille dette sammen med sine besteforeldre.