NRK Meny
Normal

Kan komme til å kreve millionerstatning

Det kan bli aktuelt å kreve millionerstatning for de to barna som har blitt utsatt for seksuelle overgrep i Alvdal. Det sier bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen etter at en ny rapport nå slår fast at barna er skadet for resten av livet.

Siktelse Alvdal

Det er to år siden overgrepssaken ble anmeldt til politiet.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Reiestad Hansen er bistandsadvokat til to av de fem fornærmede barna i Alvdalsaken. De to, en gutt og en jente, er barn og stebarn til de to hovedsikta i saken.

Varige skader

Ifølge siktelsen har barna, som begge er autister, vært hardt ramma av sine foreldres massive sexovergrep. Overgrepa skal ha starta da gutten var seks og jenta ni, og deretter pågått i fire år til morens samboerforhold tok slutt.

Begge barna skal også ha blitt filma og fotografert en rekke manger mens overgrepa skjedde.

Bistandsadvokat til to av barna, Inger Johanne Reiestad Hansen.

Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad sier barna i overgrepssaken kan få en millionerstatning.

Foto: Stig Karlo Helstrøm / NRK

– Incest er et traume som aldri går over. Det skader fundamentet for identitet resten av livet, sier Reiestad Hansen.

Den erfarne rettspsykologen Janne Willoch har på oppdrag fra Nord-Østerdal tingrett undersøkt begge barna og deres oppveksthistorie.

Rapporten ble nylig lagt fram, og den slår fast at begge barna har fått varige skader etter overgrepa fra foreldrene, sier Reiestad Hansen.

– Jeg ba retten oppnevne en sakkyndig for å se på hva det innebærer for et barn å være utsatt for overgrep over lengre tid. Disse barna har vært utsatt for seksuelle overgrep hele livet, dette får varige skader og er en psykisk uholdbar situasjon, sier hun.

Stort millionkrav

I teorien kan et erstatningskrav i en alvorlig sedelighetssak komme opp i over tre millioner kroner hvis barnet vurderes som hundre prosent medisinsk invalid, men Reiestad Hansen vil foreløpig ikke uttale seg om størrelsen på erstatningskravene i saken.

Rettspsykologen skal først vurdere hvor stor prosentvis invaliditet de to barna har, og erstaningskravet blir deretter regna ut på bakgrunn av det.

Bistandsadvokaten går likevel så langt som å antyde at det kan bli snakk om erstatningskrav på over en million kroner for hvert av de to mest utsatte barna.

Til sjuende og sist er det Nord-Østerdal tingrett som avgjør hvor store erstaningene skal bli, når straffesaken mot barnas overgripere går i januar.

Hør innslaget fra morgensendinga:

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND