Kan ikke sette ut båtene på Mjøsa

Folk reagerer på at det er så lite vann i Mjøsa. Man må gå langt for å komme til vannet og de fleste kan bare glemme å sette ut båten.

Lite vann i Mjøsa ved Vignesbrua

SANDBANKER: Rundt Lillehammer har det kommet fram sandbanker som ingen har sett før på grunn av den lave vannstanden.

Foto: Ole Martin Sponberg

Nå kan du mer eller mindre gå på bunnen av Norges største innsjø. Det er svært lite vann i Mjøsa. Unormalt og rart, synes mange.

Lite vann på båtplass i Moelv

Slik ser det ut i båthavna i Moelv akkurat nå. Bryggene ligger på land.

Foto: Ole Martin Sponberg

– Jeg ser det har kommet noen nye, store sandbanker uti her som ikke har vært der før, sier båteier Johnny Andersson i Lillehammer. Han er ferdig med båtpussen og venter bare på mer vann.

Redd for å miste hele mai

I båthavna i Hamar er også den lave vannstanden et stort samtaleemne. Havnesjef Hans Arne Karlsen er bekymret for båtutsettingen.

– Den blir forsinket, helt klart. Vi pleier å få satt ut båtene til 17. mai, men det kan vi nok se langt etter i år, sier han. Kanskje det blir nærmere pinsen.

Havnesjefen sier han ikke kan huske å ha sett så lite vann i Mjøsa i begynnelsen av mai noen gang. Vannstanden må opp med minst 1,5 meter før de kan sette ut båtene.

– Det er kjett å miste mai, sesongen er kort nok som den er, sier han.

Båthavna i Hamar

Enn så lenge står båtene på Tjuvholmen i Hamar på land.

Foto: Mette Finborud Børresen

– Ikke grunn til bekymring

Men ifølge både Eidsiva Vannkraft og NVE er dette en helt normal situasjon.

– Helt generelt så pleier alle våre magasiner å være kraftig nedtappet på denne tiden av året, sier Oddleiv Sæle, som er produksjonsdirektør i Eidsiva Vannkraft.

Oddleiv Sæle, Eidsiva Vannkraft

Oddleiv Sæle i Eidsiva Vannkraft sier de aldri tapper under laveste regulerte vannstand.

Foto: Ole Martin Sponberg

Han sier dette er en helt vanlig situasjon som oppstår hvert år. Men ifølge målinger fra Glommen og Lågens Brukseierforening, er vannstanden i Mjøsa nesten en meter lavere enn normalvannstanden på denne tiden.

– Det som gjør at det noen steder kanskje er ekstra nedtappet i år, er at det har vært kaldt de siste par ukene. På den måten har det blitt enda lavere og vi har hatt tendenser til vårknipe, sier Oddleiv Sæle.

Kan forandre seg fort

Målingene viser at også de store elvene, Glomma og Gudbrandsdalslågen har lavere vannstand enn normalt. Men heller ikke avdelingsdirektør Rune Flatby i NVE mener det er grunn til bekymring.

Vingnesbrua i Lillehammer

Man kan nesten vasse over til den andre siden under Vignesbrua i Lillehammer.

Foto: Ole Martin Sponberg

– Det kan nok se litt utrivelig ut. Men det er ikke mange år siden vi var i en tilsvarende situasjon hvor vi også diskuterte å få vannstanden opp. Men da kom flommen og smeltevannet sammen med regn like etterpå, og vi fikk flom, sier Flatby.

Oddleiv Sæle i Eidsiva Vannkraft sier at de alltid holder seg til konsesjonsbestemmelsene om minstevannføring i regulerte vassdrag.

– Vi kan aldri tappe under laveste regulerte vannstand. Det gjør vi aldri, utenom noen særskilte ganger hvis det er veldig mye snø, sier Sæle.