Vurderer å fremstille bileier for varetekt

Mannen (33) som onsdag ble pågrepet i forbindelse bortføringen i Kongsvinger nekter fortsatt for å ha noe med barnas forsvinning å gjøre. Politiet vurderer å fremstille ham for varetektsfengsling fredag.

Iren Johnsen Dahl

MANGE AVHØR: Politiet er svært sparsomme med opplysninger i saken. Politiadvokat Iren Johnsen Dahl sier de har gjennomført rundt 30 avhør så langt i saken.

Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB Scanpix

Det opplyser politiadvokat Iren Johnsen Dahl til NRK.

– Mannen har status som siktet, og har vært i avhør i dag. Han nekter fortsatt for å ha noe med bortføringen å gjøre. Nå må vi sjekke opplysningene han har gitt for å se om vi kan sjekke ham ut av saken, sier politiadvokat Iren Johnsen Dahl.

Politiet sier at de mener den 33 år gamle mannen har en tilknytning til faren til de to bortførte jentene, og har siktet ham for medvirkning til frihetsberøvelse. Johnsen Dahl sier til NRK at det er mannens forhold til bilen som er grunnlaget for at de har tatt ut en siktelse mot ham.

Ifølge politiet har 33-åringen i avhør blant annet forklart hvor han var og hvor han bevegde seg på tidspunktet da jentene forsvant. Politiet ønsker ikke å gå inn på detaljer rundt hva han har svart i avhør, og er svært sparsomme med opplysninger i saken.

Venn hevder pågrepet var på vei til politiet

NRK har snakket med en venn av faren som er etterlyst for frihetsberøvelse. Vennen kjenner også ekskona, døtrene og mannen som ble stanset i den etterlyste bilen, en Volvo XC90, på Fjellhamar onsdag ettermiddag.

– Jeg snakket med bileieren i går, og ba han gå til politiet. Han sa til meg at han ikke hadde noe med bortføringen å gjøre, og at han ikke vet noe om saken. Etter at vi snakket sammen dro han til politiet, hevder mannen overfor NRK.

Politiadvokat Iren Johnsen Dahl ønsker ikke å kommentere noen av påstandene til kilden som NRK har snakket med. Politiet er generelt sparsomme med opplysninger så langt i saken.

– Jeg kan dessverre ikke gå ut med noen detaljer fra den siktedes forklaring på nåværende tidspunkt fordi vi har behov for å sjekke ut opplysningene han har gitt før vi kan meddele det til offentligheten, sier politiadvokaten til NRK.

Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med 33-åringens nåværende forsvarer torsdag. Den siktedes nye forsvarer, Tore Famestad, sier han ikke ønsker å kommentere saken før han har snakket med sin klient.

Siktet for frihetsberøvelse

Det var tirsdag ettermiddag at de to jentene ble bortført da de gikk av skolebussen. To maskerte menn skal ha tatt med seg jentene i en sølvgrå Toyota.

Ifølge politiet forhindret faren at fosterforeldrene ringte politiet. Han klarte dermed å forsinke meldingen om kidnappingen til politiet med en halv time.

Politiet har siktet faren for frihetsberøvelse. Også barnas mor er siktet for medvirkning til bortføringen. Hun nekter for å ha noe med dette å gjøre. Politiet har valgt å løslate henne etter avhør, og sier de arbeider med å undersøke om de skal oppretteholde siktelsen eller frafalle den.

Farens forsvarer, John Christian Elden, svarer overfor NRK at han verken ønsker å kommentere om han har vært i kontakt med sin klient, hvordan han stiller seg til siktelsen eller om han kjenner til pågripelsen av mannen i 30-åra.

Henter inn mobildata

Politiet arbeider videre med å samle inn opplysninger i saken, og så langt er det gjennomført rundt 30 avhør. Det er spesielt miljøet rundt faren, der den arresterte bileieren skal ha en rolle, som er fokus for politiet.

Det har kommet inn cirka 50 tips og henvendelser fra publikum. Mellom 10 og 20 politifolk jobber nå med saken.

Ifølge Dagbladet har politiet fått begge jentenes norske pass gjennom deres mor. Også hun har gått med på å gi fra seg sitt eget pass mens etterforskningen pågår, skriver avisa. Alle tre er norske statsborgere, mens faren er russisk statsborger. Begge foreldrene har tilknytning til Tetsjenia.

– Det er svært få konkrete observasjoner av jentene etter bortføringen. Vi går gjennom data fra videoovervåkning og mobilbruk i det aktuelle området, sier Dahl torsdag.

Politiadvokaten sier de torsdag kveld ikke har noen formening om hvor de bortførte jentene befinner seg, eller om de fortsatt befinner seg i Norge eller er tatt ut av landet. Til NTB gjør hun også publikum oppmerksomme på at jentene kan være kledd i hijab.

– Vi forholder oss til at vi på nåværende tidspunkt ikke vet, og at vi derfor holder alle muligheter åpne. Det er klart vi er bekymret for deres ve og vel, sier Johnsen Dahl til NRK.