NRK Meny
Normal

Kan bli rettssak etter barnevernskandale

GJØVIK (NRK): Advokat Marianne Stein avviser kommunens tilbud om 1,5 millioner kroner i erstatning til to barn som ble utsatt for overgrep.

Marianne Stein

FIKK NEI FRA KOMMUNEN: Advokat Marianne Stein oppfordrer kommunen til å revurdere sitt svar.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / Lars Erik Skrefsrud

Dermed kan barnevernssaken i Gjøvik fra i fjor ende i rettssalen. Saken dreier seg om en serieovergriper i 40-årene, som fikk tillatelse av barnevernet til å ha samvær med et av sine egne barn uten tilsyn. Dermed kunne han uhindret gjøre nye overgrep.

NRK meldte i oktober i fjor at barnas advokat Marianne Stein krevde til sammen 3 millioner kroner i økonomisk erstatning, i tillegg til oppreisning for ca. 700.000 kroner.

Avviser krav

Kommunen har ennå ikke svart på kravet om oppreisning, men kommunens forsikringsselskap tilbyr 1,5 millioner kroner i økonomisk erstatning, altså halvparten av kravet.

Forsikringsselskapet har gitt en nedtonet versjon av de faktiske forhold.

Advokat Marianne Stein

I et brev til forsikringssselskapet i januar avviser Stein dette tilbudet, og ber samtidig kommunen om å ta en ny vurdering. Hun ønsker ikke overfor NRK å kommentere dette noe nærmere.

OVERLATER DET MESTE TIL FORSIKRINGSSELSKAPET: Rådmann i Gjøvik, Magnus Mathisen.

OVERLATER DET MESTE TIL FORSIKRINGSSELSKAPET: Rådmann i Gjøvik, Magnus Mathisen.

Foto: Dag Kessel / NRK

Rådmann Magnus Mathisen i Gjøvik vil ikke si noe om muligheten for et kompromiss og mener at forsikringsselskapet eventuelt må kommentere det. Kjersti Ambjørnsen i Gjensidige Forsikring vil heller ikke kommentere saken.

Varig medisinsk invaliditet

I en sakkyndig-rapport fra en spesialpsykolog er konklusjonen at de to barna har varig medisinsk invaliditet på 40 og 45 prosent som følge av overgrepene.

«At barnevernet ikke oppfattet at foreldrene ikke hadde omsorgsevne, en vurdering som er kjernen i alt barnevernarbeid, er helt ufattelig», skriver den sakkyndige i rapporten.

Denne setningen blir referert i svarbrevet til kommunens forsikringsselskap, og er en av flere årsaker til at Marianne Stein avviser tilbudet.

Hun mener også at forsikringsselskapet har gitt "en nedtonet versjon av de faktiske forhold", og avviser også påstanden om at "barnas faktiske situasjon har vært vanskelig å avdekke".

Fylkesmannen og psykologen har vært noe skjeve i sin framstilling.

Kjersti Ambjørnsen i Gjensidige Forsikring

Gjensidige Forsikring gjentar flere ganger i sitt brev at man ikke kan bruke etterpåklokskap som grunnlag. De skriver også at både Fylkesmannen og spesialpsykologen har vært "noe skjeve" i sin fremstilling.

Samtidig understreker de at de ikke forsvarer barnevernets opptreden, men fastholder at erstatningsbeløpet er satt for høyt.

Må dekkes av kommunekassa

Det blir altså forsikringsselskapet som kommer til å dekke kommunens utgifter til den økonomiske erstatningen. Når det gjelder oppreisningen derimot, må dette dekkes direkte av kommunekassa. Her er altså kravet 700.000 kroner.

– Vi mener denne delen av kravet har klar sammenheng med hva som til slutt blir den økonomiske erstatningen. Jeg kan derfor ikke si noe nå om hvordan vi stiller oss til dette, sier rådmann Magnus Mathisen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny spiller til Storhamar

  Storhamar ishockey har mandag signert 24 år gamle Phil Marinaccio fra Canada. Det skriver klubben på sine nettsider. Trener Fredrik Söderström sier at kanadieren er en ung, ambisiøs spiller med et interessant potensiale. Storhamar topper eliteserien etter at det er spilt 13 kamper.

  Storhamar
  Foto: TV 2
 • Utforkjøring i Garmo

  En personbil kjørte utfor vegen i Garmo ved 11.45-tida i formiddag. Ifølge politiet var det en person i bilen. Vedkommende skal ha smerter i en fot. Nødetatene er på veg til stedet.

 • Store mengder overgrepsbilder

  I dag startet rettssaken mot en mann fra Vest-Oppland som er tiltalt for gjentatte overgrep mot barn, blant annet et familiemedlem. Hun skal ha vært tre år da overgrepene startet. Mannen skal ha hatt over 500 000 bilder av overgrep mot barn.