NRK Meny
Normal

Kan bli hardt rammet av kulturkutt

Peer Gynt-stemnet, Litteraturfesitvalen på Lillehammer og Festspillene i Elverum kan i veste fall miste ti millioner i støtte dersom regjeringa fjerner knutepunktordninga.

Peer Gynt 1015

Peer Gynt og to andre arrangementer i Hedmark og Oppland lkan miste knutepunktstøtten.

Foto: Bård Gundersen

Etter det NRK erfarer vil kulturministeren fjerne den omdiskuterte knutepunktstøtten, og 14 av 16 festivaler kommer til å miste den øremerkede statsstøtten.

Norske festivaler mister millionstøtte

– Det er svært skuffende

Dersom Regjeringen får det som de vil, kommer kun Festspillene i Bergen og Festspillene i Nord-Norge til å få videreført støtten. De 14 andre festivalene vil fortsatt motta støtten neste år, men fra 2017 er fremtiden uviss. Etter det NRK erfarer vil kulturministeren fjerne den øremerkede statsstøtten slik at dagens knutepunktfestivaler må konkurrere om midler på lik linje med andre.

Det rammer i såfall tre arrangementer i Hedmark og Oppland (Bevilgning i 2015 i parantes):

  • Festspillene i Elverum 2,7 millioner kroner
  • Peer Gynt-Stemnet 4,1 millioner kroner
  • Norsk Litteraturfestival- Sigrid Undsetdagene 2,9 millioner kroner

Peer GYNT: – Stor betydning

Styreleder Sten Magnus i Peer Gynt sier at forslaget kan få store konsekvenser:

– Det er slik at når vi omsetter for 20 millioner kroner så legges det igjen 80 til 100 millioner i regionen. Så betydninga av denne typen virksomhet i en region er mye større enn det selskapet isolert sett omsetter for.

Litteraturfestivalen: – Vanskelig på lang sikt

– Det vil være svært vanskelig å drive langsiktig hvis vi skulle miste vår knutepunkt-status.

Det sier festivalsjef Marit Borkenhagen i Norsk Litteraturfestival i Lilllehammer etter at det i går ble kjent at regjeringen ønsker å fjerne ordningen med knutepunkt-støtte.

– For oss har det vært viktig at vi gjennom hver eneste festival skal bevise at vi er gode nok til å ha en slik fyrtårnstatus. Det er noe vi mener vi bekreftet ikke minst i årets festival. Jeg syns dette er fryktelig synd, sier Borkenhagen.

Festspillene i Elverum: – Håper konsekvensene ikke blir store

Daglig leder i Festspillene i Elverum, Ørnulf Ring, sier at de mister forutsigbarhet dersom knutepunktordninga blir borte.

– Vi håper at vi får like mye støtte selv om knutepuntordningen blir borte, sier Ring, som da vil måtte søke via Norsk Kulturråd og har ambisjoner om å få tilnærmet like stor støtte.