NRK Meny
Normal

Kan bli forbudt med fluor i skismøring

Skiforbundet skal ta stilling til forbud mot fluor i skismøring. Men måleapparatene som kan avdekke fluor på skiene koster over 100.000 kroner.

Skismurning med fluor

POPULÆR, MEN FARLIG SKISMØRING: Skiforbundet må ta stilling til et eventuelt forbud mot bruk av skismøring med fluor.

– Mange av oss er negative til fluor i skismøring i barneidretten, men vi er veldig i tvil om hvordan et forbud skal håndheves, sier Torbjørn Broks Pettersen, som er leder i langrennskomiteen i Oppland skikrets.

Han og flere andre delegater samles til vårmøte i Norges Skiforbund nå i helga. En av sakene er et eventuelt forbud mot fluor i skismøring for barn og unge.

Torbjørn Broks Pettersen

BER OM NYANSERT DEBATT: Leder i langrennskomiteen i Oppland skikrets, Torbjørn Broks Pettersen.

Foto: Geir Nilsen/langrenn.com

Dyr kontroll

– Et måleapparat for å avdekke fluor koster over 100.000 kroner, og dette er det veldig få arrangører av skirenn som har råd til.

Det er de siste årene avdekket flere tilfeller av sykdom og skader etter bruk av fluor, og naturvernorganisasjoner har krevd forbud av hensyn til miljøet.

Redd for mistenkeliggjøring

– Her i Oppland krets hadde vi en uformell sjekk på hvordan stemningen er i vår krets. Det viste seg at en tredjedel støtter forbudet prinsipielt, en tredjedel vet ikke og en tredjedel er motstandere fordi de ser store problemer med håndhevelsen.

Pettersen er også redd for at et forbud kan føre til mistenkeliggjøring av uskyldige.

– Hva hvis en 12 år gammel jente får en overraskende god plassering under et skirenn med vanskelige føreforhold? Hun risikerer å få kommentarer om at dette må skyldes fluor skismøring.

Tidligere denne uka ble det klart at verdens største produsent av skismøring, Swix, støtter et forbud. Direktør Tomas Holmestad sier at de er i full gang med forskning og utvikling av alternative blandinger som ikke inneholder fluor.

– Det viktig å være klar over at det er støvet som er farligste, ikke voksen. Jeg håper på en nyansert debatt, som er kunnskapsbasert, sier Pettersen.

Vanskelig sak

– Regner du med at vårmøtet kommer til å ta en endelig avgjørelse?

– Det er vanskelig å si, men selv om det blir en omfattende debatt nå, er det er godt mulig at dette blir utsatt til høstmøtet. Da er vi jo i rute før skisesongen uansett.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Måtte fire ekstraomganger til

    I den andre kvartfinalen i sluttspillet i håndball for herrer i kveld så vant Kolstad 37–34 mot Elverum. Dermed må det spilles en tredje kvartfinale for å avgjøre hvem som går til semifinalen. Den kampen spilles i Elverum på søndag.

  • Granstunnellen åpner trolig i kveld

    Granstunnellen på rv 4 er stengt pga at vann har flommet inn fra elva Vigga. – Vi håper vi klarer å åpne kl. 23 i kveld, sier Asbjørn Stensrud, seksjonssjef i Vegvesenet.

  • Rask kjøring i Kongsvinger

    UP har hatt fartskontroll i 80-sonen i Masterudvegen i Kongsvinger. Det endte med 23 fartsovertredelser, 22 fikk forenklet forelegg og en mistet førerkortet. Høyeste fart ble målt til 116 km/t.