Kampanje mot gamle bilvrak

NAF og bilgjennvinningsbransjen er bekymret for den gamle bilparken i Norge. Nå vil de ha en kraftig økning av bilvrakpanten.

Vil øke vrakpanten
Foto: Anne Næsheim / NRK

NAF har lenge tatt til orde for at vrakpanten bør økes. Nå mener de at prisen bør heves fra dagens 1500 kroner til minimum 5000 kroner. De mener bilparken er for gammel, og at det både er miljøskadelig og trafikkfarlig at nordmenn kjører rundt i gamle biler. Snittalderen på den norske bilen er 10,2 år.

Senterpartiet støtter kravet.

Økt pågang

Bilgjennvinningsbransjen står nå bak en kampanje som startet denne uka og som går fram til uke 43. Firmaene bestemmer sjøl når de vil ha kampanjen innenfor denne perioden. De betaler ut en tusenlapp ekstra i vrakpant. Nå får du 2500 kroner for vraket ditt. Målet er å samle inn biler som er over 20 år. Målet er spesielt å få inn biler som nå står hensatt på et jorde eller en låve eller som ikke bør være på veiene av hensynet til miljøet og trafikksikkerheten.

Sp vil øke

Parlementarisk leder i Senterpartiet, Trygve Magnus Slagsvold Vedum mener at det vil være riktig å øke vrakpanten, noe partiet også har ment tidligere.

Høyre har tidligere tatt til orde for at vrakpanten bør økes.

Til tross for det, har den stått stille lenge.

– Den bør økes, men det kan også diskuteres hvor stor miljøgevinsten er, sier Slagsvold Vedum.

Han sikter til at det også er belastende for miljøet å produsere nye biler. Det må ses opp mot det å kjøre lenger med den gamle bilen.

Kommunikasjonssjef Rune Malkenes i Finansdepartementet sier at det ikke er naturlig å kommentere denne saken nå, siden det er en sak som angår Statsbudsjettet.

- Bør økes

Vil øke vrakpanten

Karl Georg Kristiansen ved Brødrene Kristiansen mener vrakpanten bør økes kraftig.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Hos Brødrene Kristiansen bilopphuggeri i Elverum merker de pågangen av folk som vil kvitte seg med den gamle bilen sin nå som vrakpanten har steget til 2500 kroner.

Karl Georg Kristiansen mener at det er på høy tid at vrakpanten økes.

– I dag er det ingenting. Det er to bæreposer på super`n i helga. Det er grisgrendt og ofte langt å frakte vrakene. Det koster penger, så panten burde ligget på 3000-5000 kroner, mener Kristiansen.