Kamp om uavhengighet i Catalonia: – Folk beskytter stemmelokalet når politiet kommer

David Ruiz Baños bor og jobber i Norge. I dag stemte han for Catalonias uavhengighet i Barcelona.

Uavhengighetsavstemming i Barcelona, Catalonia

LANGE KØER: David Ruiz Baños forteller om lange køer i utenfor valglokalene i Barcelona i dag.

Foto: Privat

I dag kjemper Catalonia om løsrivelse fra Spania, den kontroversielle avstemmingen har ført til kraftige sammenstøt i den katalanske hovedstaden Barcelona.

Ifølge katalanske mydnigheter skal over 460 ha blitt behandlet etter sammenstøtene.

David Ruiz Baños jobber som førsteamanuensis ved Høgskolen i Innlandet, men kommer fra Barcelona. Han måtte bruke to forsøk før han fikk stemt i dag.

– Da jeg gikk ut for å stemme var det masse folk, og lang kø. Så hørte vi at politiet

David Ruiz Baños, stemmer for uavhengighet i Barcelona, Catalonia

FOR UAVHENGIGHET: Ruiz Baños tror de fleste som stemmer vil stemme for uavhengighet fra Spania.

Foto: Privat

hadde begynt å gå til angrep og fjerne folk med vold. De frivillige på valglokalene bad oss om å bli for å beskytte valglokalet, så jeg fikk ikke stemt da, men fikk stemt senere i dag.

Verst der toppolitikerne stemmer

Ruiz Baños holder til i bydelen ved det kjente kirkebygget La Sagrada Família. Han sier at det nå er nokså rolig i området, men mye folk og lange køer. Men han hadde ikke forventet at situasjonen skulle ta den utviklingen den gjorde i dag.

– Jeg hadde ikke forventet at det skulle bli så voldsomt, jeg hadde trodd det skulle være en rolig prosess, sier Ruiz Baños.

Han sier at det er i stemmelokalene hvor de katalanske toppolitikerne stemmer, som politiet har prøvd sterkest å stanse.

Mange folk foran valglokalene i Barcelona

SAMMENSTØT: Det har vært flere sammenstøt mellom politi og lokalbefolkning

Foto: Privat

– Utilfreds med å være en del av Spania

Ruiz Baños stemmer for uavhengighet for Catalonia, noe han tror de fleste av dem som stemmer gjør.

– Katalanerne føler seg ikke lenger tilfreds med relasjonen mellom Spania og Catalonia. Det har vært store bevegelser og demonstrasjoner for selvstendighet i løpet av de fem-seks siste årene.

Men han er ikke sikker på om dagens avstemming vil føre til en rask løsrivelse fra Spania.

– Jeg tviler på at denne folkeavstemningen slik den har vært gjennomført i dag, vil føre til selvstendighet med en gang. For det har vært mye bråk og opptøyer i gatene, sier Ruiz Baños.

– Farse

Den spanske regjeringa oppfordret i ettermiddag katalanernes president, Carles Puigdemont, om å stoppe det de mener er en lovstridig folkeavstemning.

– Puigdemont og hans folk er ene og alene ansvarlig for det som har skjedd i dag og for det som kan skje videre, hvis de ikke stopper denne farsen, sa Madrids representant i Catalonia på en pressekonferanse, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Spanias visestatsminister, Soraya Sáenz de Santamaría, møtte også pressen litt seinere på ettermiddagen og sa at «den katalanske regjeringa har opptrådt fullstendig uansvarlig ved å holde folkeavstemning».

Hun forsvarte også politiet og sa at de hadde opptrådt forsvarlig og gjentok at folkeavstemningen er ulovlig.