NRK Meny
Normal

Juryene blir tilsidesatt

I stadig flere rettssaker blir juryens kjennelse satt til side av fagdommerne. I Eidsivating lagmannsrett har det skjedd to ganger bare i år.

Eidsivating lagmannsrett

Stadig flere jurykjennelser blir satt til side. Her fra en av rettssalene i Eidsivating lagmannsrett på Hamar.

Foto: Linda Vespestad / NRK

I Eidsivating lagmannsrett, som har sete på Hamar, ble det i de tre årene fra 2011-2013 tilsidesatt to juryavgjørelser. Så langt i år er det tilsidesatt like mange, skriver Aftenposten i dag.

Tilsidesetting av jurykjennelser skjer mye oftere enn før, etter at Høyesterett i 2009 kom frem til at en fellende jurykjennelse «skal» settes til side dersom fagdommerne er i tvil. Tidligere var ordlyden «kunne».

De siste fem årene før denne dommen ble det satt til side 10 juryavgjørelser hvert år i Norge. De siste tre årene har dette økt til i gjennomsnitt 18 tilsidesettelser årlig.

– Spørsmålet er om det er noen vits i å sitte som jurymedlem, når man risikerer at kjennelsen man kommer frem til blir satt til side, sier Gunhild Lærum til avisa. Hun er fast forsvarer i Eidsivating lagmannsrett.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ny Elverum seier i håndball

    Elverum vant eliteseriekampen i håndball borte mot Halden 34-26. Dermed ligger Elverum på tredjeplass på tabellen men har tre kamper mindre spilt enn de to lagene foran.

  • Mann pågrepet for drapstrusler

    En mann i 20-årene er pågrepet etter drapstrusler på Hamar.

    Laster Twitter-innhold