NRK Meny
Normal

Økobonde vil ha klimaendringer inn i valgkampen

Åkrene til økobonde Thomas Cottis i Løten drukner etter en regntung sommer. Han er skuffet over at klimaendringer ikke er tema i valgkampen.

Thomas Cottis

Thomas Cottis på sitt oversvømte jorde i Løten. Han vil ha mer snakk om klimaendringer i valgkampen.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Miljøforkjemper og økobonden Thomas Cottis står i det som ser ut som en liten innsjø, men det er egentlig åkrene hans. Her skulle kuene hans gått og beitet. I stedet må de spise av vinterfôret.

– Vi flytter rundt på kjerra med høy hver dag for det blir et gjørmehull etter at kuene har gått her noen timer. Fortsetter det sånn må de inn, sier Cottis.

Han er ikke overrasket over alt regnet som har kommet i sommer. Som forsker og miljøforkjemper i 20 år har han visst at forurensningsutslipp ville føre til klimaendringer. Årets sommer er bare en forsmak på hva vi har i vente, mener han.

– All forskning sier at for Norge får vi mer nedbør i framtida.

Han er skuffet over at konsekvenser av klimaendringene ikke er noe stort tema i valgkampen.

– Jeg er dessverre ikke overrasket. Alle jeg prater med er enige men de synes det er vanskelig å gjøre noe med det, sier Cottis.

VIDEO: Klimaendringer må inn i valgkampen, mener Thomas Cottis:

Video 75a9386b-b383-4af3-b571-ad0de8d9a5cd.jpg

Reporter Anne Kari Løberg/fotograf Bjørn Opsahl

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Brann i garasje i Moelv

  Brannvesenet har rykket ut til brann i en garasje like nord for Moelv sentrum og har kontroll på brannen. Ingen er skadd og det er ikke spredningsfare.

 • Flere mobbesaker til fylkesmennene

  Fylkesmannen i Oppland har fått inn dobbelt så mange mobbesaker fra skoler, som Fylkesmannen i Hedmark fra august og ut året i fjor, viser oversikt fra Elevundersøkelsen 2017. I Hedmark har det kommet inn 16 mobbesaker, mot 33 i Oppland.

 • Politiet vil forlenge varetekt

  Politiet vil begjære 8 nye uker i varetekt for de to rumerne, som er siktet for ranet av Sparebanken 1 Østlandet i Rendalen 30. oktober i fjor. De to har innrømmet å ha gjennomført ranet og er siktet for grovt bankran.

  Banken på Otnes i Rendalen ranet
  Foto: Frode Meskau / NRK