NRK Meny
Normal

Jobbpendlere kan få bompengesjokk

Jobbpendlere mellom Hamar og Elverum risikerer å måtte punge ut med 20.000 kroner årlig i bompengeutgifter.

Anne-Cathrine Børke Overskott

PENDLER: Anne-Cathrine Børke Overskott bor i Hamar, men jobber i Elverum. Dersom det blir svært høye bompengeutgifter, vil hun vurdere å bruke kollektivtransport, samkjøre med andre eller til og med å bytte jobb.

Foto: Per Magnussen / NRK

I dag kommer Elverum formannskap til å si ja til å bomfinansiere ny riksveg mellom Løten og Elverum. Etter planen blir den nye vegen ferdig i 2018, og det blir bompenger på både den nye og den gamle vegstrekningen.

For de rundt 2000 jobbpendlerne mellom Hamar og Elverum blir det dyrt: I verste fall rundt 20.000,- kroner i året.

– Det blir ikke morsomt. Da må vi vurdere litt hvordan vi gjør det, sier Anne- Cathrine Børke Overskott.

Hun bor i Hamar, men jobber i Elverum.

– Jeg kjører hver dag. Jeg har pendlet nå i 13 år som jeg har jobbet her ved Høgskolen i Hedmark, sier hun.

Bilistene betaler regningen

Det er bilistene som skal betale det meste av de 4,2 milliardene det koster å bygge ny riksveg 3/25 mellom Ommangsvollen i Løten til Grundset/Basthjørnet i Elverum.

Alt etter hva regjering og storting bestemmer seg for å bidra med, så vil en dagpendler mellom Hamar og Elverum måtte betale mellom 15.000 og 20.000 kroner i året i bompenger, og da er rabatten medregnet.

– Det har jeg egentlig fortrengt. Hvis det blir så mye, så er det noe jeg virkelig må vurdere. Det er jeg ikke interessert i å betale, sier Anne-Cathrine Børke Overskott.

Hun sier hun må vurdere andre alternativer - som kollektivtrafikk, samkjøring eller til og med å bytte jobb, dersom bompengeutgiftene blir så høye som varslet.

– Det blir spennende å se hvordan arbeidsmarkedet i regionen blir, om det er sånn at i hamarregionen ser mot Lillehammer og Gjøvik, etter hvert Oslo. Nå vil det bli god togforbindelse til Oslo, sier pendler Anne-Cathrine Børke Overskott.

Vil ha byggestart i 2016

Erik Hanstad

JA TIL BOMBENGER: Ordfører Erik Hanstad og flertallet av politikere i Elverum kommer i dag til å vedta å bomfinansiere ny riksveg mellom Løten og Elverum.

Foto: Kurt Johan Sivertsen

Kommunepolitikerne i Elverum ønsker seg ny veg, og uten et ja til bompengefinansiering blir det ikke byggestart i 2016 slik planene nå er.

– Vi går inn for innstillingen som ligger der. Det er veldig viktig for oss nå at vi kommer videre med den, sier ordfører Erik Hanstad.

Men han synes det er dyrt for vanlige folk. Enten det blir 40, 50 eller 60 kroner en veg.

– Det er jo sånn veier blir bygd i Norge i dag. Og det må vi ta til etterretning. Og så får man jo se hvilke løsninger som kan komme før veien står ferdig, om det kan bli andre ordninger innen det, sier Hanstad.

Ordføreren sier han håper at folk nå vil bli mer oppmerksom på samkjøring slik at det kan få ned noe av pendlerutgiftene.

Håper på positiv effekt

Regiondirektør Cristl Kvam i NHO Innlandet innrømmer at det er et dilemma at kostnadene for pendlerne ser ut til å bli så store.

– Alle ting som begrenser folk i bevegelighet, altså sånn som økte kostnader, er betenkelig. Men samtidig så får vi bedre veier. Vi får kortere reisetid, vi unngår kø og kaos. Og vi gjør bo- og arbeidsmarkedet større. Alt i alt så håper jeg at dette vil ha en positiv effekt for Innlandet som region, sier Kvam.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang