Hopp til innhold

Svette, tårer og latter i kampen om nye vaner

Frisklivssentralen i Eidskog har i høst satt i gang en nytt tilbud for dem som ønsker varig livsstilsendring. Tett og langvarig oppfølging skal gi brukerne nye vaner innen mat og trening. Det skal gi bedre helse.

Eidskog frisklivssentral

To ganger i uka møtes denne gjengen. Målet er å endre livsstil. Gjennom et nytt tilbud ved Frisklivssentralen i Eidskog vil de leve et sunnere og lettere liv med trening og sunn mat.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Det pustes og peses. Annette Korsgaard tar intervaller på tredemølla. Hun vil endre livsstilen sin. Hun vil leve sunnere og lettere, og det er ingenting å si på innsatsen på tredemølla. Hun og de andre deltagerne på gruppa får god hjelp, for Marit Høvik ved Frisklivssentralen i Eidskog går rundt og jager på tempoet.

– Ikke gi dere! Dere klarer litt til. 10 sekunder igjen nå. Stå på! Ta ut det siste, sier Høvik og deltagerne står på litt til.

– Ikke lett å presse seg

– For de som ikke er vant til å trene, er det ikke så lett å presse seg selv. Her støtter vi hverandre i gruppa, og det er enklere å komme i form sammen, sier Høvik.

Hun har arbeidet ved Friskslivsentralen i Eidskog i flere år, og ser stadig at det er noen som trenger et tilbud med tett oppfølging for å lære seg til å spise sunnere og få trening inn i hverdagen.

Eidskog Frisklivssentral

Trappene ved Eidskog Helsetun blir flittig brukt til trening når gruppa ved Frisklivssentralen i Eidskog møtes. Fra venstre Tone Samsonstuen, Rita Berg, ernæringsfysiolog Marit Høvik ved Frisklivssentralen i Eidskog og Annette Korsgaard.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Det tar lang tid å endre vaner. Det kan ta flere år, men likevel finnes det få tilbud som varer over tid. Derfor satte vi i gang ei gruppe i høst med fokus på sunn mat, trening og temaer innenfor livsstil, sier Høvik.

Målet for dem som er med er bedre helse og en sunnere livsstil.

Korsgaard har forsøkt utallige opplegg og kurer for å gå ned noen kilo, men det har vært vanskelig. For snart tre år siden ble hun fedmeoperert og for henne er det nå viktig at vekta ikke går opp igjen.

– Jeg synes dette er spennende, og jeg har virkelig tro på at denne gangen skal jeg klare å endre livsstilen min. Jeg har nok trodd det tidligere også, men ikke på samme måte som nå.

Meningen med tilbudet er at det ikke har noen tidsbegrensning, men at den enkelte bruker skal kunne få oppfølging så lenge vedkommende trenger det.

Selv om tilbudet offisielt ble satt i gang i høst, har Frisklivssentralen testet ut opplegget et drøyt år allerede. Kjell Arne Tangen har vært en av testpersonene.

– En helt annen gubbe

For ett og et halvt år siden veide Kjell Arne Tangen 186 kilo. Han gikk på medisiner og var mer eller mindre sengeliggende på grunn av trykksår på føttene. Nå veier han under 100 kilo, er medisinfri og føler seg bra.

Kjell Arne Tangen

Kjell Arne Tangen tenker seg om før han bestemmer seg for hva han skal spise i kantina. Han veide 186 kilo for ett og et halvt år siden. Siden da har han vært testperson ved frisklivsentralen i Eidskog. Nå veier han mindre enn 100 kilo og har fått et nytt liv.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Når jeg står opp på morran og ser meg i speilet, ser jeg at det er en helt annen gubbe enn før, som står der, sier Tangen.

I utgangspunktet hadde ikke han noen iver etter å endre sin livsstil, men gjennom Frisklivssentralen fikk de overtalt ham.

– Jeg er overrasket over at jeg har klart det. Jeg trener minst fem dager i uka. Annenhver uke kommer jeg hit på frisklivsentralen i Eidskog. Det er bra for meg, Det er viktig med tett og langvarig oppfølging. Det er lett å jukse og lure seg unna, hvis vi driver på alene, sier Tangen.

Ikke bare trening

Gruppa som startet opp i høst, møtes to ganger i uka. Rundt en og en halv time består av trening. De lager også mat sammen, og spiser middag før de går hver til sitt.

Eidskog Frisklivssentral

Møtene deres avsluttes med et måltid. De lager maten sammen.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Før jeg begynte her, spiste jeg aldri grønnsaker, det til tross for at jeg er 40 år. Jeg spiste utrolig usunt, Det gikk mye i pølser, hamburgere og pasta. Jeg har siden jeg var barn, trodd at jeg ikke likte grønnsaker. Jeg har alltid vært skeptisk til mat og nye smaker. De siste ukene har det skjedd mye, og jeg har prøvd mye nytt, sier Rita Berg.

Nå føler hun seg mye bedre, selv om hun innrømmer at hun fortsatt er litt skeptisk til nye smaker, har hun gjort store framskritt de siste ukene.

Viktig med oppfølging

Randi Vangen Skyrud er lektor ved Høyskolesenteret i Kongsvinger. Hun har tidligere skrevet en masteroppgave om livsstilsendring.

– Forskning viser at endring av vaner tar tid. Det kan ta mange år før de er innarbeidet. Likevel finnes det få tilbud som følger opp brukerne tett over lang tid. Det forklarer nok at så få klarer å endre livsstilen sin varig, sier Vangen Skyrud.

Randi Vangen Skyrud

Randi Vangen Skyrud er lektor ved Høyskolesenteret i Kongsvinger. Hun har tidligere skrevet en masteroppgave om varig livsstilsendring. Hun sier at tett og langvarig oppfølging er viktig for å lykkes med en varig livsstilsendring.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Forskning har vist at det er realistisk å gå ned rundt 10 prosent av kroppsvekten sin.

– For mange kan det føles lite og da viser det seg at tett oppfølging over tid er det som skal til, sier Skyrud Vangen, som i flere år har arbeidet ved overvektsklinikken ved sjukehuset i Kongsvinger.

Trua større enn noen gang

Korsgaard har fått ny tro på at hun skal klare det denne gangen.

– Målet er at jeg skal endre livsstil, like å bevege meg, og at det blir en helt naturlig del av hverdagen. Selv om jeg har hatt tro på å klare det før, er trua større enn noen gang nå. Det er fint å komme hit sammen med andre i en lignende situasjon. Det er mye støtte i det, sier Korsgaard, som allerede har gått ned flere kilo de siste ukene.

Hun føler at formen stadig blir bedre.

Flere saker fra Innlandet