NRK Meny
Normal

Jernbaneverket ilagt millionbot for ødelagte planter

Økokrim har ilagt Jernbaneverket og to andre selskaper millionbot for å ha sprøytet gift langs jernbanelinja på Brøttum hvor den sjeldne og utrydningstruede planten dragehode vokser.

Dragehode

Dragehode lever noen få steder på Østlandet og er en av 8 såkalt prioriterte plante- og dyrearter i Norge.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Dragehode er en utrydningstruet og totalfredet blomst. Men da Jernbaneverket skulle rydde skråningene langs jernbanelinjen sør for Brøttum stasjon i Ringsaker, ble 200 planter ødelagt.

Akkurat her, på en strekning på 50-100 meter, finnes en av de største forekomstene i verden av den svært sjeldne planten.

16. og 17. juni i fjor sprøytet en underleverandør av Jernbaneverket skråningen. I tillegg ble det lagt hauger med flis i skråningen, som gjorde at brorparten av dragehodene bukket under.

– Det er skuffende og trist at så mange planter ble ødelagt, og at en så god lokalitet ble redusert, sier biolog Asle Bruserud.

En av åtte prioriterte plante- og dyrearter

Dragehode lever noen få steder på Østlandet og er en av åtte såkalt prioriterte plante- og dyrearter i Norge.

Økokrim har valgt å gi jernbaneverket en bot på én million kroner og en halv million i bot til de to andre involverte selskapene. Bøtene gis for miljøkriminalitet.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

dragehode, økokrim, jernbaneverket, miljøkrim


– I dette tilfellet har Jernbaneverket opptrådt grovt uaktsomt, vi mener at de visste om at artene levde i dette området, sier Hans Tore Høviskeland, statsadvokat i Økokrim.

Høviskeland sier det er viktig å ta vare på det biologiske mangfoldet.

– Utryddelser av arter er den største miljøtrusselen verden står overfor i dag, sier han.

– Et uhell

Jernbaneverket sier at hendelsen var et uhell.

– Vi hadde registrert at den vernede blomsten fantes på stedet, men vi oversendte ikke den informasjonen til firmaet som skulle gjøre jobben for oss. De sjekket heller ikke opp at blomsten fantes der. Dette er en beklagelig glipp, sier kommunikasjonsdirektør i Jernbaneverket Øst, Trude Isaksen.

Men, de kan ikke si at de vil betale boten for blomsterkvestingen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ønsker tips om brann

    Politiet ønsker tips fra publikum som har sett en mørkkledd person i forbindelse med en brann i Raufoss i kveld. Politiet tror brannen er påsatt etter funn av paller på en kasse over et kjøleaggregat, samt at det er sikret en video av hendelsen.

  • Brann i søppelkasse ved rådhus

    Det begynte å brenne i en søppelkasse utenfor rådhuset på Raufoss ved 21.30-tida. Brannen ble raskt slukket. Brannårsaken er ikke kjent, men politiet utelukker ikke at den kan være påsatt og gjør søk i området. Et vindu ble ødelagt i brannen.

  • Storseier for Lillehammer

    Lillehammer vant hele 5–1 over Stavanger oilers i en kamp i eliteserien i ishockey i kveld. Kampen ble dramatisk for Lillehammers Emil Nyhus som ble sendt til sykehuset etter en takling. Ifølge TV2 skal han ha fått en kraftig hjernerystelse.