Hopp til innhold

Startet elevbedrift for å hjelpe barn med kreft

Karen (15) syntes det var ekkelt å se blodet fra posene over sjukehussenga da hun som kreftpasient fikk blodoverføring. Nå sørger hun og venninnene for at andre barn slipper det.

Jentene med blodposene

NYTT TREKK: Kreftsjukepleier Anne Birgitte Magneshaugen (th) hjalp Karen Brodahl (ved siden av) med ideen som ble bedriften Bravest.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Et rosa trekk dekker blodposen som henger over sjukehussenga på barneavdelinga på sjukehuset i Elverum.

Det er mye koseligere enn å se den røde blodposen, sier Karen Brodahl som lå i samme seng i fjor.

Sammen med klassevenninnene startet hun elevbedriften Bravest som lager trekk til blodposer.

Fikk leukemi

Det ble mange timer på sjukehus, med en pose med blod hengende over senga, mens Karen ble behandlet for blodkreft i fjor.

Det var så ekkelt å ligge og se på andres blod i posen, forteller hun.

Hun spurte en sjukepleier om det ikke var mulig å skjule innholdet i posen på en eller annen måte. Løsningen ble et strikketrekk.

Da Karen kom tilbake på Grue ungdomsskole etter behandling skulle de ha elevbedrift på skolen. Klassevenninnene Ninette Sandberg, Aurora Michaelsen, Lene Svensson og Lina Melsnes tente på ideen om å lage trekk til blodposer.

Vi tenkte at barn som er i samme situasjon som Karen var i må få mulighet til å få et slik trekk, sier Ninette Sandberg.

De bruker tøyelig bomullsstoff, siden det er lettere å vaske. De første posene ble sydd av ei snill mormor, men etter hvert kom det flere bestillinger.

Jentene med blodposene
Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Innsatte syr posene

Målet for elevbedriften er også et overskudd de kan gi til kreftforskning. Jentene fant ut at posene kunne sys i Kongsvinger fengsel.

Jeg er skikkelig imponert over disse ungdommene her. Det gir de innsatte noe meningsfylt å jobbe med, sier verksmester i fengselet Ellen Gjerstadberget.

Fengselet tar 20 kroner for hver pose de syr, posene koster 80 kroner. Det betyr en solid pott til kreftforskning som overskuddet går til.

Det er vinn-vinn, for både dem og oss, sier Aurora Michaelsen.

Får posene til odel og eie

Ved både rikshospitalet og sjukehuset i Elverum får nå barn tilbud om trekk på blodposene sine. De velger sjøl hvilket trekk de vil ha og beholder det slik at de kan ta det med hver gang de skal til behandling.

Barn og ungdom går gjennom mye ubehag i behandlinga, dette er en positiv ting som kan gjøre det litt lettere for dem, sier kreftsjukepleier Anne Brigitte Magneshaugen ved sjukehuset i Elverum.

Hun tror det kan være marked for trekk også til voksne.

Fikk Grues synlighetspris

Elevbedriften har høsta mye heder for produktet de skapte. De fikk oppfinnerpris og ble kåret til beste elevbedrift på Østlandet i fjor. 1. desember fikk de også Grue kommunes første Synlighetspris, som gis til bedrifter som har markert seg utenfor kommunegrensene.

Jeg er veldig stolt av de jentene her, sier ordfører Wenche Huser Sund, som nå henger bilde av jentene opp på sin egen Wall of fame på kontoret sitt i rådhuset.

I begynnelsen av desember fikk elevbedriften en kjempeordre på 500 poser som en stiftelse bestiller slik at alle barn som vil skal få en slik pose til jul.

Flere saker fra Innlandet