NRK Meny
Normal

Jente (13) i dommeravhør: – Jeg gråt hver gang det skjedde

I et dommeravhør fortalte den mindreårige jenta at hun ble utsatt for seksuelle overgrep fra faren sin nesten hver gang hun kom på helgebesøk.

Bilde av døra inn til rettssak 101 i Gjøvik tingrett.

VIDEOAVHØR: De tre jentene er mindreårige og vitner ikke selv i Gjøvik tingrett. I stedet blir det spilt av dommeravhør med dem som er tatt opp på video.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– Jeg begynte å gråte hver gang det skjedde. Jeg føler meg sviktet av pappa og at han ikke bryr seg om meg, sa jenta i videoavhøret som ble spilt av i Gjøvik tingrett torsdag.

På tiltalebenken sitter faren hennes - en mann i 30-årene fra Oppland. Han sitter stort sett med bøyd nakke og ser rett ned i bordplata foran seg.

Han er tiltalt for seksuelle overgrep mot til sammen tre mindreårige døtre. Overgrepene skal ha pågått i en fireårsperiode fra 2009-2013, og jentene skal alle ha vært under 10 år gamle da det startet. Strafferammen er lovens strengeste på 21 års fengsel.

Skjedde på flere steder

Torsdag ble avhøret av den eldste av søstrene vist på storskjerm i rettssal 101 i tinghuset i Gjøvik. Da avhøret ble tatt opp var jenta 13 år. Videoen viser ei nølende jente som flere ganger må avbryte fortellingen fordi hun må på do, har vondt i magen eller trenger en pause.

Jenta forteller detaljert om seksuelle overgrep som faren skal ha begått. Det skal ha skjedd på flere ulike adresser og under de fleste av de regelmessige helgebesøkene hos ham.

– Jeg tror det skjedde én til to ganger per helg. For det meste bare én gang. Det er vanskelig å huske, sier jenta.

Erkjenner delvis straffskyld

Advokat Harald Stabell sitter bak en datamaskin i Gjøvik tingrett.

FORSVARER: Advokat Harald Stabell er forsvarer for mannen i 30-årene som er tiltalt for grove seksuelle overgrep mot tre døtre.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Mannen i 30-årene erkjente i retten torsdag delvis straffskyld på flere av tiltalepunktene. I politiavhør har han tidligere nektet for de samme handlingene. Forsvarer, advokat Harald Stabell, sier han er glad for at klienten nå har endret forklaringen.

– Jeg er glad på hans vegne, og det er et fornuftig valg han nå har gjort ved å delvis tilstå. Det har vært et tema i forkant av rettssaken, sier Stabell.

Mannen i 30-årene er også tiltalt for en grov legemsbeskadigelse mot en tidligere samboer som skjedde i juli 2012. I etterkant av denne voldsepisoden gjennomførte barnevernet et tilsyn av hjemmet.

Men det var først i april 2013 at en av jentene fortalte til sin mor om et seksuelt overgrep. 12. april ble mannen pågrepet av politiet, og mens han satt i varetekt ble det gjennomført dommeravhør av de tre døtrene. Det er disse avhørene som utgjør hovedbevisene for påtalemyndigheten.

Gjøvik tingrett har satt av syv dager til rettssaken.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • NSB-kritikk på grunn av fulle tog

    Passasjerer kritiserer NSB etter at 1507-toget Lillehammer-Oslo var stappfullt fordi fem av ti vogner måtte settes inn på en annen strekning med driftsproblemer. Pressetalsperson Åge-Christoffer Lundeby i NSB erkjenner at de burde satt inn busser.

  • Fire domfelt etter tjuveri i Skåbu

    Tre av de fire rumenerne som ble pågrepet med tjuvgods i Skåbu i november, er dømt til fengsel i ti måneder. Den siste og yngste av dem idømmes ni måneders fengsel. Det skriver Dølen(abonnement). Alle fire får 50 dager i varetekt trukket fra dommen.

  • Utmerkelse til Heidal Ysteri

    Heidal Ysteri fikk utmerkelsen Norsk Spesialitet fra Matmerk i dag. Det var landbruksministeren som delte ut prisen under Grüne Woche i Berlin. Ysteriet får heder for rømmegrøt, prim og brunost produsert i Heidal.