Rovdyrjegere tiltalt for ulovlig jakt

Den profilerte rovdyrjegeren Odd Arne Ås fra Stor-Elvdal er en av de fire jegerne som må møte i retten, tiltalt for ulovlig jakt på reinsdyr. Alle fire er medlemmer av kommunale jaktlag, og kan nå miste retten til å drive jakt.

Odd Arne Ås

Odd Arne Ås stiller seg uforstående til anklagene mot han og jaktkameratene hans.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Dette er en veldig spesiell sak, her har vi et påstått drap uten noe lik.

Forsvarer Jostein Løken
Odd Arne Ås

Jakt er en livsstil for Odd Arne Ås.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Odd Arne Ås er for tida Hedmarks mest profilerte jeger. Han har leda lisensjaktlag som har skutt både ulv og bjørn, senest tirsdag skjøt jaktlaget hans en stor bjørn i Stor-Elvdal .

Også da NRK pratet med han torsdag var Ås på jakt, etter at det ble funnet spor etter bjørn. Han stiller seg uforstående til at han er tiltalt for å ha skutt og tatt med en rein under ulovlig jakt i 2010.

– Det er veldig kjedelig å ha dette hengende over seg, for vi har ikke gjort det vi er tiltalt for, sier Ås.

– Skjøt reinsdyr

Ås er, som de tre andre tiltalte, betalt jeger i kommunale fellingsjaktlag i Østerdalen. Politiet mener de kan bevise at de fire jegerne skjøt et reinsdyr i Rendalen i 2010, som de så tok med seg i en bil, forteller politijurist Henning Klauseie.

– De er sikta for å ha skutt et reinsdyr. To vitner observerte i kikkert at det var uro i reinsdyrflokken som gikk i ring. De så noen slepe noe inn bak i en bil, som vi mener var et reinsdyr, sier Klauseie.

Til sammen har politiet seks vitner i saken.

Reinsdyr

Jegerne er sikta for å ha skutt et reinsdyr i Rensdalen

Foto: Arne Hjelmtvedt, Nordre Toten

– Drap uten lik

De fire jegernes forsvarer mener politiet sitter på et særdeles tynt bevisgrunnlag. Jostein Løken sier saken baserer seg på vitneobservasjoner gjort på flere kilometers avstand.

– Dette er en veldig spesiell sak, her har vi et påstått drap uten noe lik.

– Vitnene sier de så at noen slepte med seg noe, men vi mener at vi kan bevise at avstanden til vitneobservasjonene var så stor at de umulig kan ha foretatt sikre synsobservasjoner, sier Løken.

Vil ta fra jegerne jaktrettighetene

De fire er alle lønnede jegere i kommunale jaktlag. Dersom de blir dømt etter siktelsen mister de retten til å jakte i to år.

De kan da heller ikke drive ordinær lisensjakt på elg og rovdyr, som Odd Arne Ås som lisensjaktlagleder har ledet felling av flere ganger de siste åra.

I den Norge regnes ulven som en kritisk truet dyreart. 
Likevel, mandag denne uken startet årets lisensjakt på dyret. 12 ulv har jegerne lov til å felle i bestemte områder av Norge. Vi har vært i Hedmark og møtt en jeger med lisens, og en bonde som mener ulven har tatt store deler av saueflokken hans.

Odd Arne Ås om årets lisensjakt på ulv

– Vi jakter jo egentlig nesten hele tida, enten privat eller gjennom fellingslaga, så det har absolutt alt å si. Det er veldig kjedelig å bli uthengt for noe man ikke har gjort, sier Ås.

I utgangspunktet ble jegerne bøtelagt med 7000 kroner for ulovlig jakt. Hadde de godtatt bota ville de ikke blitt fratatt jaktlisensen. Men de nekter for å ha gjort det de er tiltalt for. Når de nektet å betale bota, ble de automatisk tiltalt for forholdet.

Den 5. november må de derfor møte i Nord-Østerdal tingrett i Rendalen.

Kan miste levebrødet

Blir jegerne dømt må de betale 9000 kroner i bot, men de risikerer også det som fortoner seg som en langt strengere straff.

– Vi går inn for rettighetstap. Ved ulovlig jakt er det vanlig å bli fratatt rettigheter til å drive jakt i to år, sier politijurist Henning Klauseie.

– Jakt er en livsstil vi har, det er min største hobby, men også en jobb. Hvis jeg nå skulle bli dømt i denne saken, så mister jeg en del av jobben min, konkluderer Odd Arne Ås.