Hopp til innhold

Jegere lar kjøttet ligge igjen

Jegere på reinsdyrjakt i Forollhogna interesserer seg mer for trofeet enn for kjøttet. Noen lar kjøtt ligge igjen, og bærer bare med seg hodet tilbake.

Reinsbukker Forollhogna

Jegere i Forollhogna jakter på trofeer, og noen lar kjøttet ligge igjen.

Foto: Rune Fossøy

Forollhogna ligger i Hedmark og Sør-Trøndelag. Her finnes en stor villreinstamme, og reinsdyrjakta trekker ivrige jegere til området hvert år.

Les også:

Nå viser det seg at enkelte jegere lar kjøtt ligge igjen i nasjonalparken etter jakta, skriver Aftenposten.

Tar bare med trofeet

En jeger med signaturen «gaggball» på nettforumet kammeret.no skriver følgende:

«For meg er trofeet viktigst, og kjøttet kommer i andre rekke. Jeg synes ikke reinsdyr er noe godt og gadd derfor ikke å bære med meg mer en høyest nødvendig.»

De fleste andre deltagerne på nettforumet tar avstand fra meningene til «gaggball», og det gjør også lederen i villreinnemda i Forollhogna, Per Ousten.

– Det er greit at de vil ha et trofé, men jakt skal være utnyttelse av noen felles ressurser vi har, og da skal man jo i første rekke ta vare på kjøttet, sier Ousten.

Foreslår kontrakt med jegerne

Han mener at de som selger jaktrettigheter bør innføre kontrakter med jegerne, der de må forplikte seg til å ta vare på kjøttet.

– Det er snakk om å ta vare på kjøttet ved at en bærer det ned, bruker det sjøl, selger det eller gir det til andre. At kjøttet skal tas vare på og bli nyttegjort, det mener jeg er opplagt.

Ousten legger til at Forollhogna ikke er spesielt plaget med troféjakt, og det er heller ikke ulovlig å la kjøttet ligge igjen.

– Det er for så vidt ikke ulovlig, men det er et moralsk og et etisk spørsmål her. Kun å ta vare på trofeet blir på kanten.

Villreinjakta er langt fra gratis. Et storbukk-kort kan koste inntil 30 000 kroner. Det blir et kostbart trofé.

– For et gulltrofé kan troféavgiften alene være enda høyere. Vår erfaring er at det er viktig at det er minst ett trofédyr i kvotene vi selger. Uten er det vanskelig å få salg, sier daglig leder Bjørn Gjøvikli i selskapet Din Tur til Aftenposten.

Les mer om villrein her

Flere saker fra Innlandet