NRK Meny
Normal

Hage-eierens skrekk

"Mordersneglen" er tilbake i hager i Innlandet. Nå starter jakten!

 

Iberiaskogsneglen
Foto: Vera Wold / NRK

Iberiaskogsneglen, populært kalt "mordersneglen" er alle hage-eieres skrekk.

Når den først dukker opp i hagen blir det fort mange av dem.

- Når du går og plukker hundrevis hver kveld og får dem opp i salatbollen når du har hageselskap, er det ikke særlig moro, sier forsker i Bioforsk, Arild Andersen. Han jakter nå på sneglen rundt om i landet.

 

Iberiaskogsneglen
Foto: Vera Wold / NRK

Spiser det meste

Iberiaskogsneglen er en forholdsvis ny art i den norske faunaen og ble første gang funnet i Norge for litt over 20 år siden.

Etter hvert har den spredt seg. Den finnes langs hele kysten helt opp til Trøndelag, men er også funnet i Elverum og Kongsvinger, der den har forsynt seg grådig i flere hager.

- Den spiser det meste. Både blomster, frukt, bær, kjøtt, og også hverandre, hvis de kommer over en død snegle, forteller Andersen.

Andersen er ikke glad for kallenavnet "mordersnegle", fordi han mener det er et litt voldsomt navn på sneglen. Forskerne bruker ofte brunsnegl om Iberiaskogsneglen.

- De varierer i størrelse, men den er brun i motsetning til skogssneglen som er svart. Fargen er enten varm rødbrun eller mørk sjokoladebrun, forteller Andersen.

 

Merri Mellum, Arild Andersen (stripete skjorte) og Erik Haug
Foto: Vera Wold / NRK

Jakter på sneglen

Forskerne skal nå kartlegge hvor mordersneglen finnes i Innlandet, og Arild Andersen er interessert i å komme i kontakt med hage-eiere eller andre som tror de kan ha sett sneglen.

- Vi gjør dette fordi sneglene både er til sjenanse og et problem for hage-eiere, sier Andersen.

Har du observert Iberiaskogsneglen kan ringe forsker Arild Andersen på tlf. 64 94 94 00.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Avviser sykehus-søksmål

  Hedmarken tingrett har avvist Sykehuset Innlandets søksmål mot røntgenleverandøren Unilab fordi saken er foreldet. Sykehuset mente Unilab burde betale boten sykehuset fikk etter at en pasient døde, skriver HA.

 • Lokale spillere i Europaligaen

  Både Vegar Eggen Hedenstad fra Elverum og Anders Trondsen fra Lillehammer er med fra start når Rosenborg møter Zenit i Europaligaen fra klokka 19. Følg kampen her.

 • – Respektløs takling

  L.I.K.-trener Mikael Kvarnström sier alle spillere gjør feil, men at taklingen av Emil Nyhus i gårsdagens kamp mot Stavanger var «litt respektløs». Nyhus ble sendt på sykehus med alvorlig hjernerystelse. Han sier det blir opp til disiplinærutvalget å vurdere saken videre.

  Mikael Kvarnström
  Foto: Alexander Nordby / NRK