Jakter på e.coli i Ringebu

Gilde mener at de har gjort framskritt i å lokalisere hvor det smittede kjøttet med e.coli-bakterier er kommet fra.

   

Knut Framstad
Foto: Erik Johansen / Scanpix

En lokal pølsemaker i Ringebu har nå hjulpet Gilde til å spore et konkret parti med kjøtt, som det er tatt en rekke prøver fra.

Den tre år gamle jenta som før helga ble lagt inn på sykehus kommer fra Ringebu. Familien til jenta har laget mat som ble kjøpt hos pølsemakeren på Ringebu.

Nærmere en løsning

Direktør Knut Framstad i Gilde sier til Nationen at hvis det blir påvist smitte i dette kjøttet, kan det også være mulig å finne ut hvilken besetning smitten kommer fra. Analysene av kjøttet vil tidligst være klare i slutten av denne uka.

- Blir det påvist smitte i dette partiet, er vi nærmere en løsning. Da er det kanskje mulig å finne besetningen som kjøttet stammer fra. Foreløpig har vi hatt for få opplysninger til å lete på besetningsnivå, det er tross alt flere tusen av dem i Hedmark og Oppland, sier Framstad til Nationen.

Folkehelsa kritiseres

I løpet av helgen kom det kritikk mot folkehelsa og måten saken har blitt etterforsket på. Dette blir på det sterkeste avvist av avdelingsleder Preben Aavitsland i Norsk Folkehelseinstitutt.

- Intervjuene har vist at kjøttdeig fra Gilde er den eneste matvaren som samtlige pasienter har spist. Vi vil gjerne ha innspill, men det er skuffende at de må komme i avisene og ikke direkte til oss. Jeg har snakket med en av kritikerne i dag, han hadde ikke noe å bidra i det hele tatt. Vi visste alt han sa fra før, sier Aavitsland til Nationen.