NRK Meny
Normal

Ja til nytt kulturhus i Hamar

Det blir nytt kulturhus i Hamar. Kommunestyret hadde onsdag kveld møte og flertallet sa ja.

Tegning, Hamar kulturhus

Slik blir det nye kulturhuset på Stortorget i Hamar.

Foto: Hamar kommune

Alle partigruppelederne var på talerstolen og talte for et nytt kulturhus. Det vil si at politikerne fant plass til en ny storstue på Stortorget til nesten 600 millioner kroner.

– En av grunnene til at vi trenger nytt kulturhus er selvfølgelig Teater Innlandet. Men det viktigste er at vi trenger nye innbyggere og skatteinntekter for å dekke eldrebølgen som kommer. Da må vi være attraktive. Nå har vi penger og tid til å gjøre dette, sier ordfører Einar Busterud til NRK.

Se flere skisser av kulturhuset her

Skisse, Hamar kulturhus

Skisse av Hamar kulturhus

Foto: Hamar kommune

Det har vært mye strid rundt kulturhuset fordi noen mener det er galskap å bruke 570 millioner kroner på et nytt kulturhus.

Flertallet vil vente

En meningsmåling som Gallup har gjort for Hamar Arbeiderblad viser at de aller fleste av Hamars innbyggere vil ha nytt kulturhus. De er bare uenige om når. 46 prosent vil vente til staten lover penger, mens 30 prosent vil bygge nå.

De som er imot er redde for at kommunen skal blakke seg og ikke få noe igjen til helse, eldre, skole og idrett. Ordfører Einar Busterud i By- og bygdelista forsøker igjen og igjen å berolige folk.

– Det er bare å se på Hamar de siste ti årene, det har gått bedre enn noen gang. Vi skal bygge og utvikle en by som folk vil bo i og da må man gjøre noen investeringer og det har vi forberedt i ti år.

(Artikkelen fortsetter under TV-saken)

Video Håper på nytt kulturhus

Reporter Anette Strand Sletmoen/fotograf Bjørn Opsahl

Vil gjerne ha nytt hus

Hamar Arbeiderparti er ikke enige. De har tatt ut kulturhuset av sitt budsjettforslag, rett og slett fordi de mener det er uforsvarlig å bevilge 570 millioner kroner uten noen statlig garantier.

– Vi vet ikke med sikkerhet hva det vil koste Hamars innbyggere, sier Morten Aspeli.

Henning Børresen

Henning Børresen ønsker seg nytt kulturhus.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

Noen som gjerne vil ha nytt kulturhus er Hamar Janitsjarskole. Henning Børresen har vært undervisningsleder ved skolen i 40 år og var spent før kommunestyremøte i dag.

– Jeg håper at det går igjennom. Sjøl om det er mange i byen som er skeptiske til å låne så mye penger, sa Børresen til NRK.

Det nye kulturhuset skal etter planen ligge på Stortorget i Hamar sentrum.

Nei til Storhamar, ja til HamKam

Kommunestyret har også diskutert utbygging av Prestrudhallen, og har sagt nei til dette. Storhamar håndball demonstrerte utenfor rådhuset på Hamar for å prøve å påvirke politikerne til å si ja til en utbygging.

Politikerne har i stedet sagt ja til å redde HamKam nok en gang. Denne gangen blar de opp 8,5 millioner kroner for å unngå konkurs for HamKam. Millionene skal dekke gjeld til Briskeby-selskapene, skriver HA.no.

SI DIN MENING!

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND