NRK Meny
Normal

– Jeg har ikke tenkt et sekund på at det er feil det vi gjorde

– Det som står på fakturaen er like mye kundens ansvar, forklarte daglig leder Ivar Stuan i retten. Han legger dermed ansvaret for fakturarotet over på sine tidligere oppdragsgivere.

Anne Christine Stoltz, Ivar Stuan

Ivar Stuan forklarte seg i retten i dag. Her med sin forsvarer Anne C Stoltz

Foto: Linda Vespestad / NRK

I dag var det den daglige lederens tur til å forklare seg. Det har han ventet lenge på.

Akkurat som den medtiltalte kona Kari H. Stuan, som er økomomisjef, ble Stuan tatt med gjennom de mange hundre fakturaene aktor mener har feil påskrift. Eksempelvis:

* Fakturaen for en fotballtur blir påskrevet «pensjonsseminar».

* En faktura for tur til verdenscup i skiskyting i Oberhof får påskriften «Landbruksmesse i Erfurt»

* Et forsikringsselskaps tur til fotballandskamp får påskriften «pensjonskurs», dukker så opp som «Billetter til Idrettsgallaen» for til slutt å ende som «Holmenkollen»

– Er det naturlig at det står «Holmenkollen» når det dreier seg om en fotballtur til Italia? spurte aktor, politiadvokat Richard Røed.

– Nei. Jeg forstår det ikke, svarte Ivar Stuan.

Aktor: – Hvis en kunde har vært på OL-tur, men skriver at de ønsker det skal stå «kundearrangement» på fakturaen, og de så får en faktura hvor det står det, er det greit?

Stuan: – Nei. Det er i alle fall ikke bra nok.

Kundenes feil også

Stuan holdt fast på at de aldri skrev tekst på fakturaen med det for øye at kunden kunne få fradrag for utgifter de ellers ikke ville fått. Aktor mener mange av fakturatekstene hadde som formål å kamuflere alkoholregninger som ikke vil gi fradrag.

– Kundene våre er store firmaer med stor omsetning, de har regnskapsavdelinger, egne revisorer, hvis de syntes det var greit, hvorfor skulle jeg reagere på det? sa Stuan. Han har aldri fått tilbakemelding fra noen om at det var feil.

– Hva skulle jeg ha gjort? Skulle jeg reist rundt og snakket med revisorene i selskapene?

Nordea Liv, Gjensidige, Bama, Skiforeningen, Sintef, Terra... det er noen av de mange selskapene som har fått skjønnmalte fakturaer, mener aktor.

Men påtalemyndigheten vet ikke om alle selskapene har jukset med fradrag. De vet heller ikke om selskapene faktisk har hatt pensjonskurs på reisene til sportsarrangementer med SponsorLink.

– Det har heller ikke noe med straffesaken å gjøre, sier Richard Røed til NRK. Det er SponsorLinks ansvar at det som står på fakturaen speiler det innholdet som er levert, og ikke gjør det mulig for kunden å få urettmessige fradrag, mener han.

Bokettersynet som ble gjort hos fem kunder avslørte at de hadde ført de feilaktige fakturaene til fradrag.

Skjønner ikke, husker ikke, vet ikke

I svært mange tilfeller kunne Stuan ikke gjøre rede for hvorfor fakturateksten ble som den ble. Han innrømmet ofte at det var gjort feil, men ikke at det var med tanke på skattejuks.

Aktor fikk ofte slike svar:

– Jeg kan ikke forklare det.

– Jeg husker ikke.

– Det hadde vært greit om det hadde ligget ved et grunnlag.

– Her burde det stått noe mer.

Stuan forklarte at den medtiltalte kona, som er SponsorLinks økonomisjef, var alene om faktura- og regnskapsarbeidet de første åra. Det kan da ha gått litt for fort, det kan ha blitt noen glipper, sa han.

Det er gått fem år siden Stuan og kona ble siktet. Det har vært en vond tid, forklarte Stuan. Han har alltid trodd de drev SponsorLink på lovlig vis.

– Jeg skjønte at noe var galt den 5. mai 2009 da jeg ble pågrepet og satt på glattcelle. Men ikke før den 23. september 2013 skjønte jeg hva de mente jeg hadde gjort feil, sa Stuan.

– Ikke et sekund har jeg tenkt at det er feil det vi gjorde. Jeg stoler på næringslivet som er mine kunder, at de gjør rett, sa han.