Hopp til innhold

Islendingene søker seg til Innlandet

Sigurdur Greta Sigurdson er nytilsatt sogneprest i Vågå. Han er en av stadig flere islandske prester i Hamar bispedømme.

Islandske prester i Innlandet

ETTERSPURT INNVANDRER: Sigurdur Greta Sigurdson er en av 13 islandske prester i Hamar bispedømme.

Foto: Marianne Malmo / NRK

– Tenk at når foreldre døper barna sine her så gjør de noe som kristne familier har gjort akkurat her i denne kirka i flere hundre år. De er en del av en lang kjede, sier Sigurdur Greta Sigurdson, mens han beundrer døpefonten fra 1100-tallet i Vågå kirke.

Selv har han en kortere historie på stedet. Islendingen kom flyttende til Vågå for to måneder siden, og er med på å fylle en statistikk som gjør Hamar bispedømme unik. Av de 23 islandske prestene som jobber i Norge er hele 13 ansatt i Hamar bispedømme.

Vågå kirke

GAMMELT BYGG: Deler av Vågå kirke ble oppført så tidlig som på 1100-tallet.

Foto: Marianne Malmo / NRK

Gode erfaringer

En av årsakene til at de har ansatt mange utenlandske prester er at det utdannes for få her i landet, og etter finanskrisen er det mangel på jobber for prester på Island

– Vi har svært gode erfaringer med prester fra Island. Med islandske prester er språket så og si aldri noe problem, forteller Eli Bekken, personalrådgiver hos biskopen på Hamar.

Sigurdson har selv få problemer med å skjønne hva vagværene sier. Han innrømmer at det kan være vanskelig å skjønne alle, men at det ikke har vært et så stort problem som fryktet.

– Vi islendinger har dansk på skolen og jeg hører på radio og lærer mye av å snakke med folk, sier han.

Noen ulikheter

Islandske prester i Innlandet

TRIVES I VÅGÅ: Anna Elisabet Gestsdottir er gift med Sigurdson, og er også ansatt i Hamar bispedømme.

Foto: Marianne Malmo / NRK

Den ferske «norddals-presten» forteller at det i hjemlandet var færre ansatte og at de ikke hadde råd til å ha åpent kirkekontor på samme måte som i Vågå.

– Her blir vi også passet på slik at vi tar ut de fridagene vi skal, og at vi ikke jobber mer enn vi skal hver uke. Arbeidstiden er bedre organisert her i landet, her vet du bedre når du er ferdig, og når det er nok. På Island har mange prester en følelse av at det er aldri nok, og vi vet aldri når vi er ferdige på jobb. forteller Sigurdson.

Hele familien er med

Kona til Sigurdur, Anna Elisabet Gestsdottir, er også en av de ansatte i Hamar bispedømme. Hun jobber som diakon og menighetspedagog i Nord–Fron, og skal nå i gang med å utdanne seg til menighetsprest.

Selv om familien fortsatt er ferske i Norge, regner Gestsdottir med at de i alle fall blir værende i to år. Men hun legger ikke skjul på at oppholdet kan bli permanent.

– Her om dagen kom sønnen vår på 13 år hjem og fortalte at han syntes det var lett å lære nynorsk på skolen - det likner jo veldig på islandsk, ler hun.

Antallet islandske prester i Innlandet har bare økt siden NRK besøkte sogneprest Kristinn Olason i Sør-Fron kirke for vel to år siden:

Julegudstjenestene i Innlandet preges i stor grad av prester med utenlandsk nasjonalitet og pensjonerte prester.

Flere saker fra Innlandet