NRK Meny
Normal

Isbreene smelter bort

Arkeologer og klimaforskere er nå ved Juvbreen i Lom for blant annet å lete etter rester fra fangstfolk.

Isbre
Foto: Arvid Torsgard / NRK

Men breene smelter raskt og i følge klimaforskerne kan breene i Jotunheimen være smeltet innen 100 år. Arkeologer jubler mens klimaforskere er beskymret.

Se Østnytt-innslag om isbreene i Jotunheimen

Samarbeid

Det siste året har det foregått et unikt samarbeid mellom arkeologer på den ene siden og klimaforskere på den andre her i Joutunheimen. Resultatene er ikke bare oppsiktsvekkende funn av fortidsminner, slik som funnet av denne 3500 år gamle skoen i fjor høst, men også skremmende konklusjoner om klimautviklingen.

Isbre-funn
Foto: Arvid Torsgard / NRK

- Breene i Jotunheimen de har minka kontinuerlig helt siden de var på sitt største rundt 1750, sier Atle Nesje som er professor ved Universitet i Bergen. -Vi kan jo risikere hvis klimaprognosene slår til at alle breene i Jotunheien vil forsvinne om 100 år

- Vi ser at omfanget på ting som kommer fram er mye større enn vi har trodd og det er et spenn da i tid og et unikt kulturhistorisk matariale og også et unikt materiale for å forstå tidligere klimautvikling, forteller fylkesarkeolog i Oppland, Espen Finstad.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Vant gull i oste-VM

  Eggen Gardsysteri SA i Vingelen i Tolga fikk gull for sin ost «Fjellblå» under World Cheese Awards i London. De mottok også sølvmedalje for osten «Fjellgo». Avdem Gardsysteri på Lesja mottok bronse for «Vellagra Fjelldronning». 3000 oster fra rundt 30 land ble bedømt under oste-VM.

  Eggen Fjellblå
  Foto: Eggen Gardsysteri
 • Kongsvinger vant over Frisk Asker

  I eliteserien i ishockey vant Kongsvinger 7-6 borte mot Frisk Asker. Kongsvinger ligger likevel sist på tabellen.

 • Vogntog fast på Fv 51 ved Randen

  Et vogntog står i bakkene opp fra Rv 15 mot Valdresflya. Et kjørefelt åpnet, vogntoget må legge på kjetting før det får kjøre videre.