NRK Meny
Normal

Isbreene smelter bort

Arkeologer og klimaforskere er nå ved Juvbreen i Lom for blant annet å lete etter rester fra fangstfolk.

Isbre
Foto: Arvid Torsgard / NRK

Men breene smelter raskt og i følge klimaforskerne kan breene i Jotunheimen være smeltet innen 100 år. Arkeologer jubler mens klimaforskere er beskymret.

Se Østnytt-innslag om isbreene i Jotunheimen

Samarbeid

Det siste året har det foregått et unikt samarbeid mellom arkeologer på den ene siden og klimaforskere på den andre her i Joutunheimen. Resultatene er ikke bare oppsiktsvekkende funn av fortidsminner, slik som funnet av denne 3500 år gamle skoen i fjor høst, men også skremmende konklusjoner om klimautviklingen.

Isbre-funn
Foto: Arvid Torsgard / NRK

- Breene i Jotunheimen de har minka kontinuerlig helt siden de var på sitt største rundt 1750, sier Atle Nesje som er professor ved Universitet i Bergen. -Vi kan jo risikere hvis klimaprognosene slår til at alle breene i Jotunheien vil forsvinne om 100 år

- Vi ser at omfanget på ting som kommer fram er mye større enn vi har trodd og det er et spenn da i tid og et unikt kulturhistorisk matariale og også et unikt materiale for å forstå tidligere klimautvikling, forteller fylkesarkeolog i Oppland, Espen Finstad.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ikke sykkelstier på Hedmarksvidda

    Fylkesmannen i Hedmark sier nei til sykkelstier i naturreservatet på Hedmarksvidda. Det har blitt søkt om å gruse stier til sykling blant annet fra Målia til Kveådammen, men det blir altså avslått. Det skriver Østlendingen.

  • Ba om 11 års fengsel etter overgrep

    Aktor la ned påstadn om 11 års fengsel for 20-åringen fra Hamar som er tiltalt for seksuelle overgrep mot over 30 jenter. Ankesaken ble avsluttet i lagmannsretten i går. Forsvarer Svein Holden ba om at han behandles på mildest mulig måte, og mener en straff i underkant av 9 års fengsel er mest riktig.