– Vi simpelthen elsker dette stedet

Iren Bergström simpelthen elsker kuer. Hver sommer kjører hun fra hjemmet sitt i Sverige til Grimsdalshytta for å hilse på dem.

Kyr i Grimsdalen

Iren Bergström har forelsket seg i Grimsdalen. Hver sommer kommer hun og mannen kjørende.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

– Jeg elsker kuer. Jeg har tusen kort med kuer og i går var jeg nede og kysset på dem alle, sier Iren Bergström.

Hun kommer løpende imot oss idet vi er i ferd med å forlate Grimsdalshytta. Må bare få fortalt hvor fantastisk hun synes det er i Grimsdalen.

– Vi har vært her hver sommer de siste ti årene, sier hun.

Kommer stadig tilbake

Kyr i Grimsdalen

Kyrne går fritt i Grimsdalen.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK
Kyr i Grimsdalen

Koser seg i solveggen.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Det var en tilfeldighet at hun, sammen med mannen, havnet i Grimsdalen en sommerdag for ti år siden. De kjørte feil og endte opp midt inne i Rondane.

– Det første året bodde vi i telt og vi våknet om morgenen av at både kyr og hester stakk mulene inn under teltduken for å spise gress. Det var så trivelig, sier den begeistrede svensken.

Og siden har hun kommet tilbake, med stadig større reisefølge og gjerne flere ganger hver sommer.

– I år har vi med oss noen venner som vi ville vise fram området til. Vi har blitt eldre og gått til innkjøp av en campingbil, men det er like trivelig her i området, sier hun.

– Nå skal jeg snakke med hestene

Det er friheten hun setter størst pris på. Den friske lufta og de frie omgivelsene med husdyr som beiter fritt. Og det er gode muligheter for å treffe på kyr og andre husdyr i Grimsdalen. Omtrent 500 storfe, 25 hester, 25 geiter og 30 «ursau» er sluppet på beite. Iren Bergström bare måtte få fortelle om gleden over å møte dyrene.

– Men nå skal jeg ned og snakke med hestene, sier hun og løper av gårde like fort som hun dukket opp.

Hør den begeistrede Iren fortelle om sitt forhold til Grimsdalen:

I anledning feiringen av at det er 50 år siden rondane nasjonalpark ble opprettet, inviterer vi dere til å fortelle deres egne historier fra Rondane. Få mer informasjon om prosjektet her.