NRK Meny
Normal

Intens jakt på bosted til asylsøkere

HOV I LAND (NRK): Det hasteopprettes midlertidig overnatting for asylsøkere over hele landet. I Søndre Land er det på rekordtid ordnet bosted til 200 stykker.

Anita Steingrimsen, mottaksleder Hov avlastningstransitt

JAKTER PÅ BOPLASSER: Anita Steingrimsen er mottaksleder ved Hov Avlastningstransitt. Mange trenger et sted å bo, og mottaket ble oppretta på rekordtid.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

Det er veldig fint her. Servicen vi får er forbløffende.

Mussa Dulla Lenjiso

De midlertidige overnattingsplassene i Hov i Land i Oppland er av de siste som er opprettet. Her er det plass til 200 personer, og de første asylsøkerne kom denne uka.

– Noen kaller det krise. Jeg kaller dette en akuttsituasjon. En krise er noe man ikke kan kontroll over, sier daglig leder Anita Steingrimsen ved det som har fått arbeidsnavnet Hov Avlastningstransitt.

Ideen med å starte opp et midlertidig transittmottak i Hov i Land kom forrige helg, onsdag ble avtalen med UDI signert.

– Vi har signert en avtale med UDI som strekker seg to måneder fram i tid. Det er det vi har å forholde oss til, sier Steingrimsen.

– Alt er perfekt!

NRK møter flere av flyktningene ved mottaket i Hov. En av dem er Mussa Dulle Lenjiso fra Etiopia.

– Det er veldig fint her. Vi kjemper for å komme til Norge fordi Norge er veldig attraktivt, sier Lenjiso.

Også Wassem Khatib fra Syria er fornøyd.

– Folk her er veldig hyggelige. De hjelper oss masse. Alt er perfekt, smiler Khatib.

Wassem Khatib

GLAD: Wassem Khatib er en av 200 asylsøkere som har fått plass i Hov i Land.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

1400 midlertidige plasser

UDI har pr. 16. september inngått avtaler om i alt 1400 midlertidige overnattingsplasser for asylsøkere, til en døgnpris som varierer fra 475 kroner til 1350 kroner inkludert måltider.

Det kommer trolig et sted mellom 16.000 og 20.000 asylsøkere til Norge i løpet av 2015. Det er et svært usikkert anslag og det kan komme enda flere. Bare i løpet av forrige uke, uke 37, kom det 790 flyktninger til Norge.

– Vi vurderer situasjonen dag for dag, og uke til uke. Vi er usikre på hvor mange som kommer framover, om tilstrømmingen går ned eller om den vedvarer, sier regiondirektør i UDI Indre Østland, Siv Kjelstrup.

Hun sier kommunene kan bidra ved å bosette så mange som mulig.

– Det vil lette på trykket på mottaksplassene, sier Kjelstrup.

Hasteleveranse på senger

På Hov i Land i Oppland fikk de senger som kom med hasteleveranse fra Danmark.

– Vi er i en situasjon nå hvor UDI ikke klarer å få huset folk som kommer til Norge. Det er et stort behov utover høsten og vinteren, sier mottakskoordinator ved Norsk Mottaksdrift, Jon Anders Martinussen.

Hovedvekten av dem som kommer til Hov i Land er fra Syria, men det kommer også personer fra Eritrea og Afghanistan. Mottaket skal først og fremst ta imot personer på over 18 år, og familier