NRK Meny
Normal

Internasjonal jubel på Galdhøpiggen

- Vi klarte det, jublet både innvandrere og nordmenn da de gjennom samarbeid kom seg til topps på Galdhøpiggen i går.

Integrering på topptur

Her har Elvis, Nehmed, Unn-Tone Gravdal (frivillig i Røde Kors Tjøme og Hvasser), Cecilie, Ask, Ali og Ashraf nådd toppen på Galdhøpiggen.

Foto: BENJAMIN A. WARD

- Alle gleder seg til å gå på tur, dette er bra, sier Ali Watti før han legger ut mot Norges høyeste fjell sammen med de 1345 andre påmeldte på turen.

Det er tredje gang han er med på turen.

Over 6000 mennesker fra ulike najoner har tidligere besteget Galdhøpiggen. Turen er et integreringsarrangement, der det flerkulturelle og frivillige Norge går sammen på fjelltur. Målet er for mange å nå det høyeste punktet på fjellet, men mange går mindre turer i Lom og omegn.

Tidligere har også Kronprinsfamilien gått til topps, sammen med innvandrere fra en rekke land.

Jubelscener på toppen

Turen arrangeres fredag og lørdag, og er et samarbeid mellom Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, KS, Den norske Turistforening og Røde Kors. Arrangementet skal fremme integreringsarbeidet med asylsøkere, bosatte flyktninger og andre innvandrere i Norge.

Åsne Havnelid, generalsekretær i Røde Kors, forteller at det utspiller seg jubelscener på toppen av fjellet når deltakerne når toppen.

Åsne Havnelid

POSITIV SPIRAL: Åsne Havnelid forteller at mange av de som er med på turene, ender opp med å jobbe frivillig de påfølgende årene.

Foto: Holm, Morten / Scanpix
Integrering på topptur

Her hviler Cecilie på toppen av Galdhøpiggen.

Foto: BENJAMIN A. WARD

– De som er der for første gang opplever en enorm mestringsfølelse. Å stå på Norges tak for de som ikke er vant til å være i fjellet er stort, sier hun.

Integrering på topptur
Foto: BENJAMIN A. WARD

Havnelid forteller at turen er en måte å bli kjent med både norsk natur og få nye venner.

– Det handler også om personlig mestring. Mange har trent mye på forhånd, sier hun.

Villt og vakkert

Havnelid skal selv gå den mest populære ruta fra Juvasshytta til Galdhøpiggen, og gleder seg til det. Selv om turen er tung og krevende, mener hun det ville og vakre gjør det verdt det. Tiden deltakerne bruker opp varierer veldig.

Integrering på topptur

Til Topps, der barn, ungdom og voksne går sammen opp Norges høyeste fjell, Galdhøpiggen.

Foto: BENJAMIN A. WARD

– Man skal ha tid til å kose seg og til å kunne prate sammen. Man må kunne stoppe opp for å drikke, mener generalsekretæren.

Også statsminister Erna Solberg har tidligere besteget fjellet gjennom «Til Topps»-arrangementet.

Hun gikk den gang til topps sammen med flere asylsøkere og var glad for at de fikk være med på et arrangement som dette.

– De lever kanskje ganske begivenhetsløse dagar. Da er det bra å ha noen mål å gå etter og opplevelser som dette. Og i dag har de gjort noe ikke mange nordmenn har gjort, de har gått til topps på Galdhøpiggen, sa Solberg den gang til NRK.