NRK Meny
Normal

Innrømmet kjøp av overgrepsbilder

Tre hedmarkinger er under etterforskning i en internasjonal overgrepssak. Den ene har innrømmet kjøp av overgrepsbilder av barn.

Operasjon Spade
Foto: Toronto Police Service

Overgrepssaken har sin opprinnelse fra Canada og er under full opprulling i Norge.

I en pressemelding sier Hedmark politidistrikt at de mottok tre anmeldelser fra Kripos knyttet til overgrepsbilder av barn. Dette skjedde i mars i år, og internasjonalt har saken vært etterforsket i tre år.

Har erkjent

Politiet i Hedmark er i gang med etterforsking og en av de siktede har erkjent forholdene han er siktet for.

Lensmann Bjørn Fredrik Monné i Grue sier til NRK at de er i ferd med å avslutte deler av etterforskningen mot mannen.

– Han har innrømmet kjøp av bilder fra firmaet i Canada. Vi er i ferd med å avrunde saken, slik at vi kan sende over materialet til påtalemakten, sier han til NRK.

Etterforskes videre

Mannen i slutten av 20-årene har ikke tidligere vært i politiets søkelys for lignende saker. Politiet etterforsker nå saken videre for å se om de kan finne ulovlig material hos mannen.

– Vi skal vurdere datamaterialet som er beslaglagt og det er en omfattende jobb. I slike saker kan det dukke opp bilder som har kommet fra andre steder, så etterforskning av den biten gjenstår for vår del, sier Monné.

Tre fra Hedmark

• Grue – En mann i slutten av 20-åra ble i mai i år avhørt og han erkjente å ha kjøpt bilder og film som viser barn i seksualiserte handlinger. Politiet har ransaket og gjort beslag i datamaskiner og datamateriale hos vedkommende. Saken er klar for påtalemessig gjennomgang og avgjørelse.

• Kongsvinger–I mai i år ransaket politiet og tok beslag i datamaskiner hos en mann i begynnelsen av 30-åra. Beslaget venter nå på gjennomgang slik at man kan få klarhet i hva materiale som ligger på lagret på datamaskinene.

• Elverum–sak er opprettet i Hedmark men oversendt til Vestoppland politidistrikt for videre etterforskning da personen er bosatt der. Politiet har derfor ingen opplysninger å bidra med der.

I alt 36 nordmenn er anmeldt i overgrepssaken og nær 400 barn er reddet som følge av den tre år lange etterforskningen.

Det er beslaglagt mer enn 350.000 fotografier og over 9000 filmer. I tillegg fikk politiet tilgang til firmaets kundedatabase og der fantes blant annet de norske borgerne som er anmeldt.

Lederen for firmaet, en 42 år gammel canadier, har vært i canadisk politis varetekt siden han ble pågrepet i mai 2011. Han er tiltalt på elleve punkter.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Drapssiktet fortsatt hos helsevesenet

  Kvinnen som er siktet for drapsforsøk i Kongsvinger er fortsatt hos helsevesenet, skriver Glåmdalen. Det er to uker siden en Kongsvinger-kvinne uten forvarsel ble lagt i bakken og påført flere knivstikk på overkroppen. Politiet venter svar på prøver.

 • Tett vinterferietrafikk hjemover

  Statens vegvesen melder om tett trafikk på Østlandet etter slutten på vinterferien.Det begynner å tette seg rundt Elverum og Lillehammer( bildet) og det stor trafikk fra Valdres ned mot Hønefoss. Så langt er det ikke meldt om noen hendelser.

  TETT TRAFIKK; tett trafikk hjem fra vinterferie på E6 ved Lillehammer søndag 25.2
  Foto: Webcamera Statens Vegvesen
 • Ingen skadd i kollisjon

  Ingen ble skadd, da to biler kolliderte på E6 på Vinstra søndag ettermiddag. En kom ut fra busslomme og kolliderte med sørgående bil. Det er mistanke om at fører av bilen som kjørte ut fra busslomme var ruset. Det blir tatt blodprøve av sjåføren.