NRK Meny
Normal

Innrømmer å ha lastet ned over 360 000 overgrepsbilder av barn

Da politiet gikk igjennom mannens datamaskin fant de enorme mengder bilder og videoer. Trolig et av Norges mest omfattende beslag av overgrepsbilder.

Tinghuset i Elverum

SØR-ØSTERDAL TINGRETT: Mannen har tilstått nedlasting av overgrepsbilder og -videoer, rettssaken mot ham skal dermed gå som en tilståelsessak i Sør-Østerdal tingrett.

Foto: Knut Sveen / NRK

– I Hedmark-sammenheng er dette en ekstremt stor sak. Vi har prøvd å finne tilsvarende saker ellers i landet, og vi har funnet noen saker som har vært for domstolen i den senere tid, men selv de har vært mindre i omfang, sier politiadvokat Henning Klauseie.

– Fulgte etter jenter

Henning Klauseie

OMFATTENDE BESLAG: – Politiet beslag store mengder med overgrepsbilder hos elverumsmannen, forteller politiadvokat Henning Klauseie.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Saken startet da politiet i Elverum i fjor fikk bekymringsmeldinger fra foreldre som fortalte om en mann som skal ha fulgt etter jenter i 10-årsalderen. Ifølge politiet opplevde barna dette som skremmende.

Politiet kontaktet mannen og ga ham beskjed om å slutte, men da de fant ut at forfølgelsen fortsatte valgte de å sikte ham for plagsom adferd og beslagla i diverse datamaskiner og mobiltelefoner hjemme hos mannen.

– Det vi fant der var uventet. Der var det en betydelig mengde av overgrepsmaterialer. Denne saken endret karakter etter hvert som undersøkelsen av databeslaget skred fram, sier Klauseie.

Ingen lokale barn

Beslaget som ble gjort hos mannen var enormt. Den ene datamaskinen hadde 42 millioner filer.

Langt ifra alt var ulovlig, men etter å ha gått igjennom beslaget fant politiet over 360 000 ulike bilder og 1500 videoer som viser seksualiserte framstillinger av barn.

Han har også lastet ned en mengde fortellinger som handler om overgrep på barn.

– Det er et veldig bredt spekter. Det er alt ifra bilder hvor barn poserer på en seksualisert måte til å vise meget grove overgrep mot spedbarn.

Politiet har ikke funnet videoer eller bilder av lokale barn. Alt de har funnet er lastet ned fra nettet.

– Erkjenner straffskyld

Mannen er nå ferdig avhørt, og har innrømmet å ha lastet ned videoene og bildene. Dermed skal saken gå som en tilståelsessak i Sør-Østerdal tingrett.

Helge Hartz

FORSVARER: Mannens forsvarer, advokat Helge Hartz, sier siktede innrømmer å ha lastet ned overgrepsbilder og -videoer.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Han har i avhør erkjent straffskyld for de forhold han er siktet for. I avhør har han forklart hvorfor han gjorde dette, men det vil jeg ikke gå inn på nå, sier mannens forsvarer Helge Hartz.

Politiet har henlagt siktelsen som gikk på plagsom adferd mot jenter, sier politiadvokat Klauseie.

– Kontakten han har hatt med disse jentene ville ikke medført noe særlig strengere straff om det hadde vært med i siktelsen, derfor er de henlagt. Han vil få en betydelig straff for å ha lastet ned og sittet på dette overgrepsmateriale og det er det som vil bli behandlet i tingretten.

Strafferammen på saken er fengsel i inntil tre år.