Hopp til innhold

Sa nei til Innlandsuniversitet, nå kan de bli filaler under andre

Til tross for tolv års planlegging og noen hundre millioner kroner klarte aldri de tre nabohøgskolene i Hedmark og Oppland å samarbeide. Nå kan de ende opp som filialer i hver sin store institusjon utenfor Innlandet.

Høgskolen i Gjøvik

Høgskolen i Gjøvik kan bli en filial av NTNU i Trondheim.

Foto: Jorun Vang

– Det er et stort paradoks, sier fylkespolitiker Reidar Åsgård fra Arbeiderpartiet. Han var leder for fondet som betalte de tre høgskolenes oppgradering på vegen til det som skulle bli Innlandsuniversitetet, men som endte i havari for to år siden.

Reidar Åsgård

Tidligere leder av KUF-fondet Reidar Åsgård mener høgskolene i Innlandet bør slå seg sammen, ikke bli del av andre.

Foto: Fredrik Buer / NRK

Både fylkeskommunene, kommuner og privat næringsliv bidro med flere hundre millioner. Pengene har høgskolene brukt til å styrke seg faglig. Men noe samarbeid ble det ikke. Høgskolene i Gjøvik og Lillehammer sa til slutt nei til sammenslåing.

– Dette er Innlandet på sitt aller «beste», resultatet av kretskamper satt i system, sier Åsgård ironisk.

Søker nye partnere

Etter å ha mislykkes i samarbeidet med nabohøgskolene, søker skolene nå samarbeid utenfor regionen. Regjeringen vil ha færre høgskoler og bedre kavilitet, og Kunnskapsdepartementet har bedt alle universiteter og høgskoler fortelle hva slags samarbeid de ser for seg som kan bidra til det.

Dette er Innlandet på sit aller «beste», resultatet av kretskamper satt i system.

Reidar Åsgård. tidligere leder av Kompetansefondet

Høgskolen i Gjøvik frir til NTNU i Trondheim.
Høgskolen i Hedmark ønsker å fortsette som selvstendig institusjon, men vil også søke forpliktende samarbeid med andre institusjoner.

Bare ikke høgskolene i Gjøvik og Lillehammer, som begge avviste samarbeid for to år siden. I stedet går hedmarkingene til Karlstad i Sverige og til Høgskolen i Østfold.

Høgskolen i Hedmark er, med sine nesten 8000 studentene, kanskje stor nok til å stå alene. Men hva med Lillehammer?

Høgskolen i Gjøvik vil fusjonere med NTNU

Rektor Jørn Wroldsen på Høgskolen i Gjøvik sier nei til Lillehammer og vil samarbeide med NTNU

Foto: Knut Røsrud

Kan bli satellitter

Reidar Åsgård tror ikke regjeringen vil dyrke fram universitetsanlegg som Hedmark eller Lillehammer alene.

– For å få universitetsstatus må de finne seg en samarbeidspartner og bli en satellitt under et universitet, sier han.

Åsgård forstår at Høgskolen i Gjøvik er utålmodige og velger NTNU som samarbeidspartner. Men han mener det som skjer illustrerer hvor dårlig kompetanse høgskolemiljøene i Innlandet har i samarbeid.

Det å også vurdere tilknytning til miljøer utenfor er helt naturlig. Jeg tror det kan være en veldig styrke også for Innlandet.

Gunnar A Gundersen, stortingspolitiker (H)

– Det beste hadde vært om de tre høgskolene hadde tatt hverandre i hendene, sett hverandre inn i øya og sagt at vi blir best, og vi gjør noe for framtidas generasjoner i Innlandet, hvis vi nå finner en felles ordning i Innlandet, sier Åsgård før han legger til med et sukk:

– Men der er vi ikke.

Hente kunnskap inn

Det gjør ingenting, mener stortingsrepresentant Gunnar A Gundersen fra regjeringspartiet Høyre. I motsetning til Reidar Åsgård har han aldri hatt tro på Innlandsuniversitetet.

– Det var en unaturlig sammenslåing i utgangspunktet. Ingen hadde noen vesentlige fordeler av å slå seg sammen. Da blir det intern krig, sier han.

Gunnar Gundersen

Stortingsrepresentant Gunnar A Gundersen synes det er spennende om høgskolene knytter seg til institusjoner utenfor Innlandet.

Foto: Stortinget

Derfor synes han Gjøviks tilnærming til NTNU er spennende.

At de tre høgskolemiljøene vurderer mulighetene som ligger i samarbeid med høgskoler og universiteter utenfor innlandet er en styrke, mener han. Han tror ikke det betyr at de nødvendigvis blir underlagt andre og mister selvstendighet.

– Det er ingen tvil om at Hedmark og Oppland ikke selv kan oppebære akademiske toppmiljøer på et bredt spekter. Det å også vurdere tilknytning til miljøer utenfor er helt naturlig. Jeg tror det kan være en veldig styrke også for Innlandet. De drar jo kompetanse inn i Innlandet. Er det noe vi trenger, så er det det, sier Gundersen.

– Ikke smart

Gjøvik vil bare bli en del av NTNU dersom NTNU tar alt, har rektor Jørn Wroldsen sagt. Ikke bare teknologi- og ingeniørstudiene, men sjukepleierstudiet også.

Da vil vi få den situasjonen at sjukepleierutdanningen i Gjøvik skal styres fra NTNU i Trondheim, mens sjukepleierutdanningen i Trondheim jo blir styrt av Høgskolen i Sør-Trøndelag.

Og rett over Mjøsa, i Elverum, finner vi altså samme utdanning.

– Det virker ikke smart i det hele tatt. Det demonstrerer alles kamp mot alt og alle, sier Reidar Åsgård.

– Det er et gammelt ordak som sier først meg seg sjøl og så meg sjøl og så min neste hvis det kommer meg sjøl til beste, sier han.

Drømmen er som Tornerose

Rektor ved Høgskolen i Hedmark, Lise Iversen Kulbrandstad, forteller at skolen har måttet vurdere kvalitet og tenke ulike scenarier frem mot 2020.

– Vi er store og robuste nok til å stå alene, men vi ønsker et forpliktende fagsamarbeid med andre institusjoner, sier hun.

Hun tror drømmen om et såkalt Innlandsuniversitetet nå ligger godt begravet.

– Det sover hvertfall en Tornerosesøvn. Så får vi vente på prinsen og se om noen kommer og vekker drømmen til live, sier hun.

Flere saker fra Innlandet