NRK Meny
Normal

Sa ja til sammenslåing av høgskolene

Etter en trang fødsel er ekteskapet mellom Høgskolen i Hedmark og Høgskolen på Lillehammer inngått. Høgskolen i Innlandet skal «barnet» hete.

Innlandshøgskolen er født

FORNØYDE: Rektor for Høgskolen i Lillehammer Katrine Skretting (tv) og rektor for Høgskolen i Hedmark Anna Ottosen var glade for et ja til sammenslåing.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Styret ved høgskolene i Hedmark og Oppland vedtok i dag en sammenslåing. Den nye høgskolen får 12.000 studenter.

Jeg er så glad, sier rektor ved Høgskolen på Lillehammer Katrine Skretting etter at vedtaket ble fattet ved 15-tiden onsdag.

Ble for små

Etter at drømmen om et Innlandsuniversitet brast i 2013 fortsatte Høgskolene i Hedmark og Lillehammer arbeidet med å se om de kunne slå seg sammen.

Les også: Skjebnedag for Innlandsuniversitetet

Les også: Stengte møte om Innlandsuniversitetet

De følte de ikke hadde noe valg, siden det har vært en prosess med flere sammenslåinger i høgskole og universitetssektoren de siste to årene. Høgskolene i Hedmark og Lillehammer har blitt små et høgskolelandskap i Norge.

I vår sektor trenger man muskler for å kjempe om forskningsmidler og studenter og alt vi trenger for å være gode. Da betyr volum noe, sier rektor ved høgskolen i Hedmark Anna Ottosen.

Høgskolen i Hedmark har 8.418 studenter og 556 ansatte. Høgskolen i Lillehammer har 3.700 studenter og 290 ansatte.

Mer modent nå

Anna Ottosen tror prosessen med Innlandsunivseritet bidro til å skape et samarbeidsprosjekt mellom høgskolene som prosessen de har landa nå nøt godt av.

Det er mange som kjenner hverandre og vet mye om hverandre, sier hun.

En viktig gulrot for prosessen var også at regjeringa har utlovd premier til de som fusjonerer. De skulle bli stimulert økonomisk.

– Hvordan vil studentene merke sammenslåinga?

Studentene skal merke minst mulig i startfasen. Det er viktig at de får fullført studiene sine uten uro rundt det. Men på sikt er hensikten at vi skal bli sterkere og bedre faglig, sier Ottosen.

Innlandshøgskolen er født

SA OGSÅ JA: Styret i Høgskolen i Lillehammer sa også ja til sammenslåing med Hedmark.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Studentene har vært med i diskusjonen om hva den nye høgskolen skulle hete. De ønsket seg egentlig Høgskolen Øst, men det forlaget falt til fordel for Høgskolen i Innlandet da styremedlemmene i de to styrene behandlet saken.

Statsråd har endelig ord i saken

Søknaden fra Høgskolene i Lillehammer og Hedmark skal behandles i statsråd før det er endelig vedtatt. Da kan høgskolene finne et interimstyre som jobber fram den videre organiseringen av den nye høgskolen.

Verken Anna Ottosen eller Katrine Skretting har tatt stilling til om de kommer til å søke den nye rektorstillingen for Høgskolen i Innlandet. Hvor rektor skal sitte er ikke avklart enda.

Rektor blir både på Lillehammer, Elverum og rundt omkring, sier Skretting.