NRK Meny
Normal

Blir boende etter å ha vært prøve-innbyggere

I Kongsvinger er det brukt ulike metoder for å lokke til seg flere innbyggere. Et islandsk musikerpar har fått være prøveinnbyggere i et halvt år, nå blir de boende.

For et halvt år siden flyttet Grand Prix-artist Yohanna med samboer fra Island til Kongsvinger på prøve.

Tilflyttingsprosjekt lykkes i Kongsvinger

Davíð Sigurgeirsson og Jóhanna Guðrún Jónsdóttir

Paret har vært innbyggere på prøve i Kongsvinger

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

For et halvt år siden fikk musikerparet Davíð Sigurgeirsson og Grand Prix-artist Jóhanna Guðrún Jónsdóttir tilbud om å være innbyggere på prøve i Kongsvinger kommune.

– Vi var litt usikre i starten, for vi visste ikke noe om Kongsvinger. Men vi ble fascinert av stedet og bestemte oss for å slå til, forklarer Jóhanna Guðrún Jónsdóttir.

Paret fikk sponset «husvære» i et halvt år av Kongsvinger kommune og næringslivet. Og prosjektet med å lokke unge til å bosette seg i Kongsvinger må sies å være vellykket – nå har paret bestemt seg for å bli boende.

– Endelig fikk vi tiden til å drive med det vi liker å bruke tiden vår til: Øve og skrive låter, i tillegg til at vi har naturen rundt oss, forteller Davíð Sigurgeirsson.

Davíð Sigurgeirsson og Jóhanna Guðrún Jónsdóttir

Paret ønsker å leve av musikken i Kongsvinger

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Vil skape liv i Kongsvinger

Og det var et bestemt valg fra kommunen om å invitere samboerparet, som tidligere hadde bosted i Oslo, om å teste ut Kongsvinger.

Dag Arnesen

Dag Arnesen er glad for at musikerene vil bli boende

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Vi jobber også for å beholde de innbyggerne vi har, og da skjer det noe her slik at det skjer noe slik at det blir bedre å bo her, forklarer Dag Arnesen, innbyggerrekrutterer i Kongsvinger kommune.

Paret, som er en av Islands mest kjente gitarister, skulle sammen gi noe tilbake til kommunen med konserter og kulturopplevelser. Og Arnesen er fornøyd med at paret nå har bestemt seg for å bli boende i kommunen.

Og Jóhanna og Davíð har store drømmer for livet videre i kommunen.

– Vi ønsker å bygge et eget hus med studio og alt vi trenger her, smiler Jóhanna

SE HELE LÅTEN TIL MUSIKERPARET:

Yohanna og ektemannen spiller

Yohanna og ektemannen spiller

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • VM-søknaden er levert

  I dag leverte Hafjell og Kvitfjell søknaden om VM i alpint i 2025. Det er Norges Skiforbund som avgjør hvem som blir Norges kandidat. Narvik ønsker også å arrangere det som kan bli det første VM i alpint i Norge.

  Hafjell og kvitfjell søker Alpin VM 2025
  Foto: Ole Martin Sponberg / NRK
 • Ber bilister være tålmodige

  Skal du kjøre på E6 Kolomoen i Stange til Rudshøgda i Ringsaker i dag bør du beregne god tid. Det blir stor påskeutfart både i dag og i morgen, og på akkurat den strekningen er det nå anleggsvirksomhet som vil føre til at det går saktere enn vanlig.

 • Pilot hoppet ut i for lav høyde

  Den polske piloten som døde da seilflyet hans styrtet i Lesjafjellet i 2015 hoppet ut i fallskjerm i for lav høyde. Det er konklusjonen i Statens havarikommisjon sin rapport som kom i dag. Det tok fire dager fra ulykka skjedde til piloten ble funnet.