Inn med vinyl - ut med bondemøbler

Gamle bondemøbler har falt i kurs, mens musikk på LP-plater er mer inn enn noensinne. Det viste antikk- og samlermessa i Vikingskipet i Hamar i helga.

LP-plater
Foto: Frode Meskau / NRK

– LP-er har virkelig fått et oppsving innenfor samleområdet de siste fire-fem årene, og det er mange unge som samler på LP-er, forteller forhandler Flemming Pedersen fra Musikk Antikk.

– De kommer hit og forteller at de har lastet ned musikken de liker. Men de sier de vil ikke ha CD-er, de vil ha LP-plater, det er det riktige formatet. Så kommer de med spillelistene sine fra Spotify, og spør om jeg har den musikken på LP-plate. Det er litt gøy!

Må ofte vente lenge på LP-plater

Pedersen forteller at mye musikk faktisk kommer på LP. Men ofte må kundene vente lenge på at vinylplatene blir presset, for det er få igjen som presser plater, forklarer han.

Samlermesse i Vikingskipet

Samlermesse i Vikingskipet

– Men jeg synes dette er spennende, veldig, veldig spennende!

Flemming Pedersen er sjøl platesamler, og røper at han har alt fra Wagner til Stones, Beatles og Pink Floyd hjemme i platehylla.

Rokken har falt i kurs

En annen på messa opplevde en helt annen virkelighet.

– Bondeantikviteter er helt ut. Enkelte ting som er litt vanskelig å få tak i, går det an å få bra pris for. Men kommer du med en rokk så får du ikke noe for den. Den har alle, slår Håkon Kjelstrup fast.

– Slikt gidder ikke folk ta med seg hit en gang, for det er det ingen vits i. Før fikk du 1500 kroner for den, nå får du 300. Sånn er det. Det er 60-talls og 70-talls møbler folk skal ha i dag.

(Saka fortsetter under bildet)

Samlermesse

Ifølge selgerne på samlermessa i Vikingskipet i helga, så er ikke bondeantikviteter så populære lenger.

Foto: Frode Meskau / NRK

Ungdom samler på retro

Til det siste får han støtte fra Erik O. Kristiansen, som er en av veteranene på messa i Vikingskipet.

– Det er en del ungdom som samler en del retro. Altså ting fra 70-tallet, teak og slike ting fyller de opp leilighetene sine med. Til og med skoleungdom gjør det, forteller han.

(Saka fortsetter under bildet.)

Samlermesse

For samlere er det alltid mye rart å finne på messa i Vikingskipet.

Foto: Frode Meskau / NRK

20 pins for 20 kroner

Salget av pins 20 år etter OL på Lillehammer, derimot, er ikke som det en gang var.

– Prisene er heller ikke som de engang var, forteller Bjørn Erik Olsen, og viser et brett der man kan få 20 pins for 20 kroner.

– Så bunnen har falt litt ut av markedet?

– Ja, ja, ja. Ikke sant, dette har jo alle. Da blir prisene deretter. Men det som ikke alle har, kan det fortsatt være brukbar pris på. Men ikke i forhold til det som en gang var, så dette er mer moro enn business, sier Olsen, som har vært fast messedeltager siden 1994.

Samlermesse

Antikk- og samlermessa i Vikingskipet i Hamar er fortsatt populær.

Foto: Frode Meskau / NRK