Hopp til innhold

Ingvild (16) har leukemi – lager ungdomsrom for å hjelpe andre

Etter selv å ha hatt lange opphold på sykehuset, vil Ingvild Sønsteli Aasen gjøre noe for at andre ungdommer skal trives så godt som mulig der.

Inngvild Sønsteli Aasen

VIL HJELPE: Ingvild Sønsteli Aasen forteller om en tøff hverdag med kreftdiagnose. Det er mye sykehustid, og da hjelper det med hyggelige omgivelser.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

(Video nederst i artikkelen)

Da Ingvild var innlagt, så hun at de hadde et lekerom for barn. Et eget rom til sjuke ungdom hadde de ikke. Hun skrev om dette på bloggen sin og ba folk hjelpe til. 10.000 kroner har kommet inn og nå blir det ungdomsrom.

– Jeg håper at dette rommet skal føles som et ungdomsrom når det er ferdig. Et rom der ungdom føler at de er tenåringer og ikke barn, smiler Ingvild, mens hun viser rundt på barne- og ungdomsposten ved Lillehammer sykehus.

Hun peker og forklarer, at hun ønsker en tv som kan henge på veggen, blader og bøker for ungdom, litt skjerming fra de store vinduene. Og ikke minst: at rommet ikke skal føles som de andre rommene på et sykehus.

– Håpet er at dette skal være et fristed, selv om man er innlagt på sykehus og er alvorlig syk, sier hun.

Herregud, så mange folk som har kontaktet meg angående ungdomsrommet. Utrolig morsomt at det er så mange som vil bidra. Tusen millioner takk til alle. Dette gjør at det å være på sykehuset kan bli mye bedre for ungdommen.

Ingvild Sønsteli Aasen på bloggen Mitt liv med leukemi

Oppdaget kreft i april

Ingvild Sønsteli Aasen fikk kreft i april i år. Hun oppdaget det på morgenen den 11.april.

– Jeg hadde hatt litt rare smerter i kroppen de siste ukene, og den morgenen våknet jeg med smerter i hele kroppen. Jeg klarte ikke å ligge, ikke stå, jeg sto nesten bare å skreik. Da skjønte jeg at noe var galt, og vi dro til fastlegen. De tok noen blodprøver, og så sendte de meg hit til sykehuset, forklarer hun.

Samme dag, på kvelden kom det tre leger inn på rommet der Ingvild lå, og fortalte henne og moren at Ingvild hadde kreft.

– Det var en sjokkerende beskjed å få. Jeg hadde skjønt at det var noe galt, men ikke at det skulle være så ille. Det har vært en tøff beskjed å ta med seg.

Det er seks måneder siden, og siden det har det vært inn og ut av sykehus for behandlinger, både på Lillehammer og i Oslo.

– Jeg vet ikke om det er verre å leve med kreft når man er ung enn når man er voksen, men det er kanskje andre typer spørsmål som dukker opp. For eksempel er det skolen, den er et spørsmål hver dag. Om jeg klarer det eller ikke. I tillegg er det jo selvfølgelig dette med håret, man mister jo alt håret. Det tror jeg er tøft for mange, sier Ingvild.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ingvild Sønsteli Aasen

NYOPPDAGET SYKDOM: Dette bildet er tatt i forbindelse med en reportasje på NRK i mai. Da var det rundt én måned siden Ingvild hadde oppdaget at hun hadde kreft.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

Ønsket mer utstyr for ungdommer

Det har blitt mye tid på sykehuset for Ingvild disse månedene, hun forteller om et behov for et sted å trekke seg tilbake, et sted der man kan føle at man er ung og ikke bare en pasient. På avdelingen på Lillehammer så hun at det var godt tilrettelagt for barn, med blant annet et stort lekerom. Men for ungdommer var det ikke like mye, det meste var tilpasset yngre aldersgrupper.

– Jeg har så lyst til å gjøre sykehuset til et enda bedre sted for unge mennesker. Selv har jeg et ønske om et rom der vi slipper å føle at vi er på et sykehus, forklarer Ingvild.

For å skaffe tilskudd til et slikt rom, la hun ut et innlegg på bloggen sin, og spurte om det var noen som ønsket å hjelpe til. Responsen var overveldende.

– Det har virkelig eksplodert, ler Ingvild, og forteller om folk som ønsker å gi bort ting, mens andre har tatt seg bryet med å opprette en egen konto for å samle inn penger. Så langt har det kommet inn nesten 10.000 kroner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ingvild Sønsteli Aasen

ENGASJERT: Ingvild bruker selv mye tid på det som skal bli ungdomsrommet, og håper at det kan bli et godt sted å være for alle ungdommer ved avdelingen.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

Roser initiativet

De ansatte på avdelingen roser initiativet fra Ingvild, og tror arbeidet hun legger ned kan gjøre det til et bedre sted for unge mennesker.

– Vi skulle pusse opp rommet, og spurte om Ingvild ville være en «ekspert», for å få rommet slik ungdommer ønsker å ha det, sier Anne Kirsti Høgåsen, avdelingsoverlege ved barne- og ungdomsavdelinga ved sykehuset i Lillehammer.

Det skal aldri tas prøver inne på rommet, og målet er at det skal føles litt som å komme ut av sykehuset og hjem

Anne Kirsti Høgåsen, avdelingsoverlege ved barne- og ungdomsavdelinga ved sykehuset i Lillehammer

Hun forteller at det tidligere bare var barn og unge opp til 16 år på avdelingen, men at det de siste tre årene har vært en aldersgrense på 18 år. Det innebærer flere tenåringer enn tidligere.

– Vi har hatt et ungdomsrom tidligere også,og vi har forsøkt å ha ungdom i fokus, men her må hele tiden tenke nytt. Det er morsomt når vi får ungdommene til å tenke og bidra selv, for da får de det slik de ønsker det, sier hun.

Tegning av rommet

PLANTEGNING: Slik håper Ingvild at rommet skal bli når det er ferdig.

Foto: Ingvild Aasen Sønsteli

– Hvor frie tøyler har hun?

– Gode tips og innspill setter vi alltid pris på, men det er sykepleierne og miljøterapeuten som tar ansvar for det som faktisk skal gjøres. Men jeg tror vi blir enige om hvordan det skal bli, smiler hun.

Et fristed

Høgåsen er opptatt av at rommet skal være et fristed.

– Det skal aldri tas prøver inne på det rommet, og målet er at det skal føles litt som å komme ut av sykehuset og hjem, sier hun.

Også miljøterapeut Gro Lisbeth Hofstad roser Ingvild og arbeidet med ungdomsrommet.

Anne Kirsti Høgåsen, avdelingsoverlege ved barne- og ungdomsavdelinga ved sykehuset i Lillehammer

ROSER: Anne Kirsti Høgåsen, avdelingsoverlege ved barne- og ungdomsavdelinga ved sykehuset i Lillehammer, hilser initiativet fra Ingvild velkommen.

Foto: Knut Røsrud / NRK

– Det er morsomt og inspirerende for oss også, jeg synes det er kjempegøy at Ingvild ivrer sånn for det, og hun er en talsperson for ungdommene, sier hun.

Hun forklarer at Ingvild tar føringa, og at de ansatte korrigerer underveis hvis det skulle være nødvendig.

– Jeg synes at dette arbeidet sier mye om Ingvild, og at hun tenker mye på dem rundt seg. Hun er en ivrig person, og hun er opptatt av at ungdommene her skal ha sitt eget sted, sier Hofstad.

Håper å bli frisk

Selv om ikke rommet skal se ut som et sykehusrom, er blant annet hygienen viktig. Det er Ingvild opptatt av når hun planlegger rommet.

– Det er for eksempel et kriterium at det går an å vaske møblene. Mange av dem som skal bruke rommet er alvorlig syke, det er jo en grunn til at de er her på sykehuset, forklarer hun.

I tillegg er hun opptatt av at alle som skal bruke rommet, må være forsiktige med tingene der. Det vil bli noe kostabart utstyr, og da må man behandle det med respekt.

Ingvild håper at rommet skal bli så fint at hun ønsker å ta med venner dit, men aller mest håper hun at hun skal slippe å være mye på sykehuset i framtida.

– Jeg har respondert godt på cellegiften, og målet er å bli helt frisk. Om to år håper jeg at jeg kan si hadet bra til alle her på sykehuset, smiler hun.

Ingvild Aasen lager ungdomsrom på kreftavdeling på sjukehuset i Lillehammer

Ingvild Aasen skrev på bloggen sin at hun trengte penger til ungdomsrom på sjukehuset på Lillehammer. Nå har hun fått 10.000 kroner