NRK Meny
Normal

Ingunn og hundene satser alt

Hun tok med seg mann, barn og hunder og flytta til Tufsingdalen i Os. For skal du delta i Femundløpet, må du ha gode treningsforhold. 

Hundene til Ingunn Holøymoen
Foto: Joar Elgåen, NRK

 

Ingunn Holøymoen
Foto: Joar Elgåen, NRK

Ingunn Holøymoen (25) starter i Femundløpet for første gang. Hun er en av bare fire kvinner, som starter i det 700 kilometer lange sledehundløpet. 

Kraftprøve

Det 700 kilometer lange Femundløpet er en kraftprøve. Det kommer til å ta Ingunn Holøymoen og tolvspannet hennes rundt fire døgn å komme seg gjennom løpet, som tilsvarer 16 maratondistanser etter hverandre. 

- Det er det første sledeløpet jeg deltar i, så jeg er helt uerfaren. Men, en må slå til når en først kan, sier Ingunn.

 Flytta til Os

Og det er ingen tvil om at hun satser alt. I vinter flytta hun med mann, barn og hunder til Tufsingdalen i Os, for å få bedre treningsforhold for seg og hundene. Tirsdag var de ute på en treningsrunde.

- Hundene er ganske gira nå. De har ikke vært ute på to dager, sier Ingunn, mens hun får opp farta.

"Ikke så damete"

Ingunn Holøymoen foran Femundløpet
Foto: Joar Elgåen, NRK

Det er ikke spesielt damete å delta i hundesledeløp, i alle fall ikke i Femundløpet "Femund 600". Bare fire damer deltar og Ingunn er altså den ene.

- Jo, det er stor mannfolkdominans i denne sporten. Mannfolka tror ikke vi kan klare dette så bra, men det kan vi altså, sier Ingunn. 

Degradert til hjelpegutt

 For denne gangen er det rett og slett hennes tur. Egentlig er det mannen hennes, Petter Swift, som er den erfarne hundekjøreren i familien. Men han fikk kjøre Femundløpet i fjor, og dermed er det Ingunn sin tur i år. Petter er degradert til servicemann og hjelpegutt.

 

- Min jobb er å stelle godt med Ingunn, så hun holder humør og motivasjon oppe.

Petter Swift

 

- Nå er jobben min å passe på datteren vår, 9 måneder gamle Ronja, og stelle med hundene. Og under løpet må jeg stelle godt med Ingunn og sørge for at hun får i seg nok mat så hun holder humør og motivasjon oppe, sier han.

 

Ingunn Holøymoen, Petter Swift og datteren Ronja
Foto: Joar Elgåen, NRK

 

Tøft for hundene

Ellers handler alt om bikkjene underveis. Ingunn starter med 12 hunder. Alle må komme i mål med minst 6 hunder. Det er vanlig at endel av hundene faller fra underveis.

- Det er alltid endel skader. Vi må regne med at noen av hundene blir skadet, sier Ingunn. Det er dette hundene er trent for. De gjør jobben sin så lenge de kan, men hvis Ingunn ser at noen av dem har det vondt, tar hun dem ut.