NRK Meny
Normal

Ingen vil betale for flomsikring i Kvam

Verken samferdselsministeren eller olje- og energiministeren kan love penger til å fullføre flomsikringa i Kvam. Til det trengs det 45 millioner kroner til ny vei.

Tord Lien kunne ikke love penger til Flomvern i Veilkedalen da han besøkte Kvam i dag.

Verken samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen eller olje- og energiminister Tord Lien kunne love penger til flytting av fylkesveien i Veikledalen i Kvam, da de i mandag besøkte den flomutsatte kommunen i Gudbrandsdalen.

Den første dammen i Veilkedalen er allerede på plass, men de to neste må bygges raskt hvis Kvam skal være trygt dersom det kommer en ny flom. For å kunne bygge disse, må fylkesvei 119 flyttes opp i dalføret.

Begge ministrene peker på fylkeskommunen, fordi det er fylkeskommunen som har ansvaret for fylkesveiene i Norge.

– Det er fylkeskommunen som eier veien som gjentatte ganger blir tatt av flom. De bør finne en egeninteresse av å finne en god plass å legge veien, og samtidig bidra til å kunne sikre befolkningen i Kvam, sier Tord Lien.

Han mener hans departement allerede har stilt opp med ekstra midler til flomsikringsarbeidet som NVE har gjort, og han vil ikke ta ansvar for veien.

Vil diskutere med fylkeskommunen

Heller ikke samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen hadde penger i bagasjen da han kom innom Kvam mandag, som en del av sin roadtrip på E6.

– Det er et tema vi kommer til å diskutere med fylkeskommunen og med olje- og energiministeren, slik at vi får løst dette på en best mulig måte, sier han.

Men løfter kunne heller ikke han gi.

– Vi har ingen penger med oss på turen, sa Solvik-Olsen.

– Staten må betale uansett

For ordføreren i Kvam er situasjonen frustrerende.

– Er det ikke underlig at vi skal ende opp med en diskusjon om hvem som skal ta regninga, spør ordfører Olav Røssum.

Han mener at selv om det er fylkeskommunen som har ansvaret, får de store deler av midlene sine fra staten.

– Til syvende og sist blir det staten som må betale uansett. Det er dumt at fylkeskommunen blir en kasteball i dette spillet, sier han.