Hopp til innhold

Ingen vet helt sikkert hvor høyt dette fjellet er

Glittertind er Norges nest høyeste fjell. Det er målt flere ganger, men likevel er det ingen som er helt sikre på hvor høy toppen er.

Måling av Glittertind

LA OSS MÅLE - IGJEN: I september 2017 var Kartverket på nytt på Glittertind for å måle høyden på fjellet. Her står Knut Gjerde og Karsten Lien i steinrøysa nedenfor toppen.

Foto: Kartverket

Norges høyeste fjell er Galdhøpiggen med sine 2469 meter over havet. Glittertind er Norges nest høyeste fjell, men hvor høyt er det egentlig?

– Det er et veldig godt spørsmål, sier Per Erik Opseth i Kartverket.

For om du besøker forskjellige nettsider for å finne turer til fjelltoppen får du oppgitt helt forskjellige høyder. Du finner alt fra 2465 til 2454 meter over havet.

– På kartet på UT.no opererer vi med 2460 meter, mens i rutebeskrivelsen står det 2465 meter, sier kartekspert Nils Bloch-Hoell i DNT.

Isbre på toppen

På toppen av Glittertind ligger det en isbre, og den er også grunnen til at høyden forandrer seg hele tida.

– Det varierer jo med årstid som en følge av at snø kommer og går, så den høyden man får er jo avhengig av når på året man har målt, sier Opseth.

Men det har ikke bare med årstid å gjøre, for det har blitt varmere, og snøen har smelta mer de siste årene.

– Vi ser jo med tida at snøen nesten har blitt borte fra Glittertind, og den har jo sånn sett blitt mye lavere etter hvert som tida har gått.

Glittertind

NEDTUREN ER OPPTUREN: Det ble ekstra stas å gå på Glittertind etter at den nærmeste hytta, Glitterheim, begynte å leie ut rumperacere. Da går nemlig turen ned lett som en lek! Bildet er tatt i juli i fjor, da en familie fra Lommedalen gjorde seg klare for aketuren.

Foto: Even Lusæter / NRK

Høyere enn Galdhøpiggen

På 60-tallet var Glittertind faktisk høyere enn Galdhøpiggen. I juli i 1965 var Kartverket ute for å måle fjellet, og da fant de ut at Glittertind var hele 2472 meter høyt, og dermed 3 meter høyere enn Galdhøpiggen.

– Det er jo usikkerheter knytta til de målingene fra 1965 for det var jo gamle målemetoder den gang, sier Opseth.

Men da de var ute igjen i september i fjor med moderne måleutstyr hadde fjellet krympa med hele 15 meter siden 60-tallet.

– På det tidspunktet målte vi den til å være 2456,8 meter, men så er det en usikkerhet på 20 centimeter i den målinga, så vi antar rundt 2457 ca., sier Opseth.

Målt siden 30-tallet

På 30-tallet kan Glittertind faktisk ha vært enda høyere. Målinger gjort i 1931 viste at fjellet var hele 2481 meter over havet.

– Så det er jo da en god del høyere enn Galdhøpiggen. Men målingene rundt disse årstallene her usikre, og vi vet ikke heller når på året det er målt, sier Opseth.

Med årene har måleutstyret blitt mer og mer nøyaktig. Før i tida brukte man kikkert og avstandsmåler, men da GPS ble det lettere å få riktige og mer presise målinger.

– Men betyr det at alle fjelltoppene i Norge nå er helt eksakt riktige i forhold til høyde?

– Eksakt og eksakt. Altså det er jo ikke sånn at vi er på enhver fjelltopp og måler regelmessig, men metodene vi bruker i dag er jo relativt gode da. Jeg vil jo si det.

Dersom snøen og isen på Glittertind smelter helt, vil det fortsatt være Norges nest høyeste fjell med 2452 meter over havet, pluss/minus 20 centimeter. Det er 46 meter høyere enn Store Skagadølstind, 17 meter lavere enn Galdhøpiggen.

Flere saker fra Innlandet