NRK Meny
Normal

Ingen spor etter journalist i Syria

Journalisten Moheeb Alnawaty, bosatt i Vang i Valdres, er fortsatt savnet i Syria. UD sier de ikke har gitt opp håpet om å finne ham.

Moheeb Alnawathy
Foto: Arvid Torsgard / NRK

Frode Overland Andersen er kommunikasjonsrådgjevar i UD.

Vi har ikke gitt opp, sier Frode Overland Andersen, underdirektør i UD.

Foto: UD

Alnawaty dro like før nyttår til Syria for å jobbe videre med en bok om det indre livet i Hamas. Journalisten ringte hjem den 5. januar. Siden har ingen hørt fra ham.

– Er ikke spesielt godt fornøyd

Heller ikke Utenriksdepartementet har noen ny informasjon. Underdirektør Frode Overland Andersen bekrefter at letearbeidet etter Alnawaty fortsetter med full styrke.

– Vi fortsetter å presse på for og få informasjon fra Syriske myndigheter. Men vi er ikke spesielt godt fornøyd med oppfølgingen så langt, sier Overland Andersen.

Jeg tror at han er i fengsel. Eller så er han syk.

Maj Alnawati, sønn av Moheeb Alnawati

Nå er det gått nesten to og en halv måned siden familien sist hørte fra sin mann og far. Fortsatt er det helt uvisst hva som har skjedd med han.

Tor Øystein Vaaland, som er med i en vennegruppe som støtter familien og jobber med å finne Alnawaty, forteller det fortsatt er uvisst hva som har skjedd med ham.

– Det er ikke så mye informasjon som har kommet ut. Og ingen har kunnet bekrefte hvor han er, sier han.

– En ekstrem belastning

Vaaland sier Alnawatys kone og seks barn er i en svært tøff situasjon.

Hamas valgmøte

Studenter viser støtte til Hamas i forbindelse med valg, tatt i Hebron på Vestbredden.

Foto: NASSER SHIYOUKHI / AP

– Det er jo en ekstrem belastning. Det å oppsøke og få hjelp i Norge, og så blir han borte på nytt, sier han.

Moheeb Alnawaty fra Gaza søkte asyl i Norge etter at han for fire år siden skrev en Hamas-kritisk bok. Nylig ga det internasjonale journalistforbundet IFJ nærmere 15.000 kroner i støtte til letearbeidet.

– Har ikke gitt opp

Utenriksdepartementet har ikke gitt opp håpet om å finne Alnawaty, i følge underdirektør Frode Overland Andersen. Og at Alnawaty ikke er norsk statsborger har ikke påvirkning på det norske engasjementet, sier han.

– Alnawaty har flyktningestatus i Norge. Så han får oppfølging som en norsk statsborger, sier Overland Andersen.

Venner av Alnawaty har også laget en Facebook-side hvor de ber om hjelp til å finne den savnede journalisten.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Adam Douglas klar for Nobelkonsert

  Stjernekamp-vinneren Adam Douglas stepper inn for britiske RØMANS på kort varsel og skal spille sammen med Matoma fra Flisa på kvelden Nobel fredspriskonsert.

  Adam Douglas i finalen i Stjernekamp
  Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
 • E6 Dombås delvis stengt

  Nordgående løp på E6 mellom Dombås og Dovre er stengt på grunn av et trafikkuhell nederst i Dombåsbakkene. Det er ikke meldt om personskade. Det er svært glatt på stedet og strøbil og bergingsbil er på veg.

 • Nekter å betale avgift

  Hver fjerde hytteeier nekter å betale den omstridte serviceavgiften i Ringsakfjellet til grunneier Pihl AS, skriver Hamar Arbeiderblad. Leder Jan Ove Holmen i Sjusjøen vel mener dette er et sterkt signal. Styrer i Pihl, Per Fineid sier de kommer til å purre og deretter sende saken til inkasso om nødvendig.

  Hyttefelt på Sjusjøen
  Foto: Bjørn Opsahl