NRK Meny
Normal

Ingen snakker om Hera

Hera Vekst er et anlegg som berører de fleste som bor i Elverum og flere av nabokommunene. Det som skulle bli et miljøfyrtårn har skapt mye hodebry, men ingen politikere tør snakke om Hera i valgkampen.

Hera Vekst
Foto: NRK

Folk i Elverum er lei stanken fra Hera Vekst. I årevis har de klaget og for mange er det nok.

«Vemmelig», «Helt pyton» og «Det lukter som lik» er beskrivelser NRK får når vi snakker i med folk i Elverum. En nedleggelse av anlegget vil bety et gedigent pengetap for eierne: Elverum kommune, Åmot kommune, Trysil kommune og Solumgruppen.

– Nå har det vel gått så lang tid at det er på tide å legge ned hele greia. Slik at det blir bedre for folk i Elverum, sier ei kvinne NRK møtte.

– Vanskelig å kaste seg på den saken

Ingvar Midthun

Arbeiderpartiets Ingvar Midthun vil ikke ta stilling til Hera Veksts framtid før konklusjonen fra Klif foreligger.

Foto: Anne Næsheim

Det er til nå investert 100 millioner kroner i anlegget. Hera-saken behandles i disse dager av Klima- og forurensningsdirektoratet. De skal si ja eller nei til videre drift. Men hvis direktoratet sier ja, hva vil ordførerkandidatene i Elverum gjøre da? Det er det ingen som har villet snakke om under valgkampen.

– Jeg synes det er litt vanskelig og hypotetisk å ta opp den saken når vi har venta så lenge på en avklaring, sier Arbeiderpartiets ordførerkandidat, Ingvar Midthun.

Senterpartiets ordførerkandidat, Arnfinn Uthus, er litt mer konkret og sier han har mista tålmodigheten.

– Vi må få lukta under kontroll og hvis anlegget skal bestå må lukta bort i løpet av vinteren, sier han.

Høyre er eneste parti som åpent vil legge ned

Erik Hanstad

Høyres Erik Hanstad er den eneste som tør å si at han ønsker å avvikle Hera Vekst.

Foto: Privat

Høyres ordførerkandidat Erik Hanstad er den eneste av listetoppene som tør å si at han ønsker en nedleggelse av Hera Vekst.

– Vi må våge å ta den debatten og vurdere en nedleggelse. Ulempene er så store at det er sannsynlig at nedleggelse vil være den beste muligheten, sier Hanstad.

Han mener at man ikke kan tilby kommunens innbyggere slik forhold som anlegget skaper i dag. Frps ordførerkandidat har imidlertid tro på at anlegget kan drives videre uten dagens luktproblemer.

– Det har vært mange utskiftninger i Heras styre og ledelse. Vi må gi dem muligheten til å lykkes, sier hun.

– Hvor skal de ta penge fra?

Anlegget, som skulle bli et miljøfyrtårn har blitt et mareritt for de tre eierkommunene. Lukten fra anlegget er umulig å leve med, men det vil svi på pungen dersom det legges ned. Eldri Svisdal, som er SVs ordførerkandidat, vil ikke si hva hun vil gjøre med anlegget, men er forundret over at Høyre går så bastant ut.

– Jeg er veldig overraska over de partiene som går til valg på å legge ned. I alle fall så lenge de ikke vil si noe om hvor de skal ta pengene fra, sier hun.