Normal

Ingen skolestart på streikende ungdomsskoler

Bare elever ved åttende trinn på Bjørnsveen ungdomsskole på Gjøvik skal møte til skolestart av ungdomsskolene som er tatt ut i streik i Hedmark og Oppland.

Tomt klasserom

Elevene ved tre ungdomsskoler på Hamar og en ungdomsskole på Gjøvik skal ikke møte til skolestart på mandag. På Bjørnsveen blir det et redusert tilbud for åttende klasse.

Foto: Fredrik Hansen

Mandag er det skolestart for flere tusen elever i Hedmark og Oppland. Men noen elever må belage seg på å holde seg hjemme på grunn av lærerstreiken.

– Må bli hjemme

Hvis det ikke blir en løsning på streiken i løpet av helga blir det ikke skolestart for elevene på Vardal, Ener, Ajer og Børstad ungdomsskoler.

– Vi kan ikke ta imot elever ved våre tre ungdomsskoler i Hamar. Det er beklagelig at vi ikke kan ha en vanlig skolestart, så det blir veldig spesielt. Hos oss er så mange lærere tatt ut i streik at det er ikke mulig å ha vanlig undervisning, sier grunnskolesjef i Hamar kommune, Anne-Grete Melby.

Lærernes organisasjoner avbrøt sent torsdag kveld meklingen med KS. Dermed fortsetter lærerstreiken, og planene for opptrapping er klare. Fredag ble det klart at lærere ved flere skoler i Hedmark og Oppland blir tatt ut i streik fra torsdag.

Ingen skolestart på Vardal

Totalt ble 71 lærere ved Bjørnsveen og Vardal ungdomsskoler på Gjøvik tatt ut i streik forrige mandag. Vardal-elever skal ikke møte til skolestart, og det er kun elever ved åttende trinn på Bjørnsveen som skal møte mandag morgen.

– Elevene ved niende og tiende trinn skal holde seg hjemme, mens åttende trinn møter til planlagt tid klokka 08.50 og blir i alle fall mottatt fram til klokka 12.45. Det blir et redusert tilbud til åttende klasse, sier personalsjef i Gjøvik kommune, Elin Gundersen Limoseth.

Hun sier det er vanskelig å ha vanlig undervisning med såpass mange lærere i streik, og at dette er årsaken til at de velger å stenge Vardal og har kun et begrenset tilbud til åttende klasse ved Bjørnsveen.

Vgs-elever møter

Tone Stangnes Gjerstad, Egil Reinemo

Tone Stangnes Gjerstad i Utdanningsforbundet i Hedmark sammen med streikeleder Egil Reinemo.

Foto: Kurt Sivertsen / NRK

Elever ved de videregående skolene i Hedmark og Oppland som er tatt ut i streik skal møte til vanlig tid på mandag. Dette gjelder Gjøvik og Storhamar videregående skole og Hamar Katedralskole.

– Skolestarten ved alle de videregående skolene blir som planlagt til det tidspunktet som er offentliggjort. Så må vi vurdere i løpet av uka hvor mange undervisningstimer som eventuelt blir rammet av streiken, sier personal- og organisasjonssjef i fylkeskommunen i Hedmark, Terje Selnes.

Opptrapping på torsdag

Fredag ble det klart at ytterligere 51 lærere blir tatt ut i streik i Gjøvik. Det gjelder Snertingdal og Kopperud skoler, Gjøvik opplæringssenter og Biri ungdomsskole.

– På mandag når vi får oversikt over hva slags konsekvenser dette får, så vil vi gå ut med informasjon om hvordan torsdagen blir for elever ved disse skolene, sier Gundersen Limoseth.

I Hedmark blir lærere ved Elverum og Stange videregående skole tatt ut i streik fra torsdag, hvis streiken ikke blir avblåst.

– Det er veldig trist at vi ved skolestart på de videregående skolene blir rammet av streik. Vi hadde et håp om at vi skulle kunne starte opp som normalt. Nå ser det ut som at det blir et ytterligere uttak på torsdag, og da er det helt klart at undervisningen vil bli rammet, sier Selnes i fylkeskommunen.

– Langt fra hverandre

Leder i Utdanningsforbundet i Hedmark, Tone Gjerstad, sier opptrappingen kommer som en konsekvens av at man ikke har kommet til enighet i de samtalene som har pågått.

– I samtalene torsdag så prøvde vi å finne en løsning, men det var ikke mulig. Vi var langt fra hverandre. Det er tydelig for alle andre enn KS hva som skal til. Vi har gått igjennom mange vanskelige saker, men har foreløpig ikke kommet fram til noen ny skisse, sier Gjerstad.