Hopp til innhold

Ingen oversikt over Åsta-ofre

Ingen har oversikt over hvordan det går med de som var involvert i Åstaulykka.

Åstaulykken 4. januar 2000
Foto: NRK

NSB har et overordnet ansvar, men kan ikke følge opp de skadde og pårørende resten av livet. Flere involverte i Åstaulykka etterlyser en overordnet myndighet som hjelper folk etter katastrofer.

Les: 10 år siden Åstaulykken

Les: NSB tar selvkritikk

- Tragisk

Brannmannskaper og helsepersonell kjempet for å redde liv på Åsta for ti år siden. I dag er brannsjefen frustrert over at ingen har oversikt over hvordan det går med de som overlevde ulykka.

- Det synes jeg er tragisk. Her bør folk følges opp tett. Det bør ikke være slik at folk må kjempe i rettsvesenet i ettertid for å få erstatning, sier brannsjef i Midt-Hedmark, Nils-Erik Haagenrud.

Video nsps_upload_2009_12_17_17_56_27_1759.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Fulgte opp et år

Åstaulykka tok 19 menneskeliv mens 67 overlevde den kraftige kollisjonen. NSB fulgte opp folk i ett år, så var det slutt.

- I første rekke har vi ansvar for våre kunder og de som rammes av en ulykke. Det ansvaret er helt udiskutabelt, vi har et objektivt ansvar uavhengig av hvem som har ansvaret for ulykken, sier Tom Ingulstad, trafikksikkerhetsdirektør i NSB.

Men NSB fulgte bare opp folk i et år etter ulykken før de trakk seg ut. Selskapet vil ikke ta hovedansvar for kundenes behov for helsehjelp og veildedning gjennom trygde- og forsikringssystemet.

- Dette er fortsatt vanskelige spørsmål med folk som har fått varige skader. Og da må vi overlate oppfølgingen til de som er profesjonelle på dette feltet, sier Ingulstad.

Vil ha et organ

Linda Ellefsrud

Linda Ellefsrud

Foto: Bjørn Opsahl

Linda Ellefsrud savner at noen tar ansvar. 32 åringen ble ufør av Åstaulykka og har i ti år kjempa for å få forsikringspenger, best mulig helsestell og uførestønad. Skarneskvinnen mener regjeringa bør opprette et uavhengig organ for å sikre folk hjelp etter katastrofer.

- Det hadde vært veldig greit hvis det var noen som kunne plukke opp alle de problemstillingene og møtt oss som overlevde og våre pårørende. Det hadde gjort ting veldig mye lettere istedenfor at vi må kjempe mot systemet helt alene, sier hun.

Les: Kampen er ikke over

Flere saker fra Innlandet