NRK Meny
Normal

Fremdeles ikke enighet om ny Birken-trasé

Birken AS og grunneierne har fremdeles ikke kommet til enighet om leie av den såkalte uværstraseen for Birkebeinerrennet 2015. Nå begynner tiden å renne ut.

Birkebeinerrennet

BLIR IKKE ENIGE OM PRIS: Arrangøren av Birkebeinerrennet blir ikke enige med grunneierne om betaling for den såkalte uværstraseen

Foto: Birkebeinerrennet

Birken-løypa

AVLYST PÅ GUNN AV STORM: I år ble lørdagens Birkebeinerrenn avlyst på grunn av storm i fjellet.

Foto: NRK

Onsdag ettermiddag hadde arrangøren av Birkebeinerrennet, selskapet Birken AS, et nytt møte med grunneiere om leieprisen for den såkalte uværstraseen.

Dårlig vær i fjellet førte til at rennet måtte avlyses i 2007 og 2014. Arrangøren ønsker derfor å ha en uværstrasé som går rundt fjellet, for å på den måten unngå flere avlysninger.

Men de kom ikke til enighet under gårsdagens møte, og forhandlingene fortsetter på ubestemt tid.

Uenige om penger

Birken AS og grunneierne strider om leieprisen for traseen.

Ifølge daglig leder i Birken AS, Jo Gunnar Ellevold, krever grunneierne i Søndre Raufjellsameie, Vang Allmenning og Furnes Allmenning urimelig høy leie for, slik at selskapet rett og slett ikke har råd til å betale for å bruke traseen

Men Ellevold ønsker ikke å kommentere hva grunneierne krever, eller hva Birken-arrangøren er villige til å betale for leie av uværstraseen.

– Vi er i en forhandlingssituasjon nå, så vi må se enn de nærmeste dagene og ukene for å se om vi kommer til en enighet, opplyser Ellevold.

Jo Gunnar Ellevold

HASTER Å KOMME TIL ENIGHET: Daglig leder i Birken AS, Jo Gunnar Ellevold, sier partene må komme til enighet i løpet av to uker.

Foto: Frode Meskau / NRK

Tiden løper ut

Opprinnelig hadde Birken AS innkalt til en pressekonferanse den 18. september for å offentliggjøre detaljene og arbeidet med den nye uværstraseen. Men dagen i forveien ble pressekonferansen avlyst fordi forhandlingene med grunneierne hadde gått i stå.

På det tidspunktet krevde grunneierne, 20 kroner per deltager på den 14 kilometer lange strekningen som ifølge Ellevold ville gi et inntektstap på mellom fem og seks millioner kroner.

Grunneierne mener på sin side at Birken AS har tatt for gitt at den avtalen de har inngått for hovedtraseen også skulle gjelde for uværstraseen, uten at grunneierne har fått muligheten til å forhandle.

Ellevold sier det begynner å haste med å få forhandlet frem en avtale som begge parter kan akseptere.

– Vi har vel en uke eller to på oss, før vi kan regne med at vinteren kommer. Så skal vi komme frem til en avtale, så må vi klare det i løpet av fjorten dager.