NRK Meny
Normal

Ingen E.coli funn i mat fra Terina

Det er ikke påvist E.coli bakterier i spekemat fra Gildes sitt anlegg, Terina på Tynset.

Terina på Tynset
Foto: NRK

Prøveresultatene som kom i dag var negative. Det betyr at spekeskinke, pæreskinke og fenalår, som produseres ved anlegget, blir lagt ut for salg igjen.

 

Glade men utålmodige

Mattilsynet har tatt prøver av en rekke spekematprodukter ved anlegget, uten å finne spor av den farlige E.coli-bakterien. Heller ikke miljøprøver fra anlegget viste funn av E.coli.

Informasjonssjef i Gilde region Øst, Sissel Norevik, sier de ansatte er glade for resultatene.

- De er glade men utålmodige. Alle lurer på når de kan begynne å jobbe igjen, sier Norevik.

Vil ikke åpne anlegget tross negative svar

For selv om det ikke er påvist E.coli vil Mattilsynet ikke åpne for normal produksjonved anlegget.

- Det er fortsatt mange prøver vi ikke har fått svar på, og dokumentasjon som må analyseres, sier Ingrid Reitan, distriktssjef i Mattilsynet.

Forventer bra salg av spekeskinke i påsken

Terina har fått dispensasjon til å drive produksjon av spekeskinke i den tida anlegget har vært stengt. Denne produksjonen fortsetter, mot at det stilles strenge krav til produksjonen.

- Vi selger mye spekeskinke i påsken, så det betyr mye for oss at prøveresultatene kom nå, rett før påskehøytiden, sier Norevik.

Håper på produksjonsstart etter påske

Det er uvisst når anlegget kan åpnes igjen, men de siste prøveresultatene forventes å være klare rett etter påske. Terina venter nå på beskjed fra Mattilsynet om når de kan starte opp med normal produksjon igjen.

- Vi håper det kan skje rett etter påske, sier Norevik.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Tre fikk forenklet forelegg

    Tre personer fikk forenklet forelegg etter at de ble tatt i fartskontroll på riksvei 25 ved Flishøgda i Elverum lørdag kveld. Høyeste hastighet ble målt til 115 kilometer i timen i en 80 sone.

  • Rolig start for Røde Kors

    Røde Kors Hjelpekorps i Hedmark var operative med 16 korps, hvorav 9 av de var på vaktstasjoner palmelørdag. Røde Kors melder om at utfarten var middels til liten. De fikk inn rapporter på tre skader totalt. To på Budor og i Brøttum mottok de ett alvorlig sykdomstilfelle, som ble sendt til sykehus.

  • To leteaksjoner i Oppland

    Røde Kors har hatt to leteaksjoner hittil i påsken. En leteaksjon på Spiterstulen i Gudbrandsdalen, og en leteaksjon på Valdresflye/Jotunheimen. Begge aksjonene hadde positive utfall. Nordre Land Røde Kors melder også om ni skader så langt i påskefjellet.