NRK Meny
Normal

Ingen dieselforbud i Innlandet

Det er ikke aktuelt med dieselbilforbud i noen byer i Innlandet, slik det er i Oslo.

Målestasjon

Lufta var i dag ren og klar ved av målestasjonen i Bankenkrysset på Lillehammer.

Foto: Stein Schinstad / NRK

Lufta i byene i Hedmark og Oppland er så bra at det ikke er aktuelt med forbud mot dieselbiler som i Oslo.

– Nå om dagen er det greie forhold. Det er ikke noe problem med lufta med tanke på både svevestøv eller nitrogendioksid, sier Gudbrand Skinnerlien, som er helsevernrådgiver i Lillehammer kommune.

For 10 år siden var utslipp av CO2 viktig, og da var diesel bedre enn bensin. I dag er situasjonen annerledes.

Les: Dette må du vite om dieselforbodet i Oslo

Gudbrand Skinnerlien

Helsevernrådgiver Gudbrand Skinnerlien, anbefaler folk å kutte ut dieselbilen når de tenker på å bytte bil neste gang.

Foto: Stein Schinstad / NRK

– Med tanke på nitrogenforbindelser, så er det bileksos, først og fremst fra dieselbiler som faktisk forurenser mer. Når det blir veldig kaldt så øker utslippene av nitrogendioksid, og da kan det være snakk om 10 til 40 ganger mer enn en bensinbil. Så det er det som er årsaken til at Oslo fokuserer på at man tar ut dieselbilene.

Blir «lokk» over hovedstaden i morgen

Om vinteren oppstår det av og til et fenomen som kalles inversjon, der temperaturen øker jo høyere du kommer i troposfæren, i stedet for det vanlige, at det blir kjøligere høyere opp. Samtidig legger den kalde lufta seg nærmest bakken. Siden kald luft er tyngre enn varm luft, er et luftlag med en inversjon svært stabilt, og fungerer som et «lokk» over byen.

Les: – Vanskelig å si hvor stor effekt dieselforbudet har

– Skal du bytte bil, så er det beste elektrisk drift, hybrid bil. Eller se på om det finnes gode bensin alternativ, ikke bare fokusere på det økonomiske at det er billigere å kjøre dieselbil, sier Skinnerlien.

Les: Forventer å se resultatene fra luftmålingene

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Vil fjerne merkekrav i Birken

  Skiløperen Petter Soleng Skinstad mener krav til merket i Birken må fjernes. Til OA sier Soleng Skinstad at deltakerantallet i Birkens arrangementer lider av merket-fokuset. Det er for lettvint å skylde på dårlige snøvintre og færre løpere, sier han.

  Petter Soleng Skinstad holder skiene sine og jubler inne i Håkons Hall.
  Foto: Alexander Nordby / NRK
 • Buss for tog

  Det er stengt for togtrafikk mellom Tangen og Eidsvoll pga. feil på en sporveksel ved Strandlykkja. Det er buss for tog inntil videre, melder Bane Nor. Regn med forsinkelser.

 • Håper forlik lettere gir ny jobb

  Den oppsagte rådmannen i Sør-Aurdal, Håkon Rydland, håper på større mulighet til ny jobb etter forlik i saken. Et meklingsmøte endte med at kommunen betaler erstatning på 550 000 kroner, i tillegg til å dekke hans saksomkostninger på 282 000 kroner.

  Håkon Rydland
  Foto: Dag Kessel / NRK