NRK Meny
Normal

Ingen bot hvis du glemmer denne

Tror du at du får bot dersom du ikke bruker refleks? Da har du kanskje blitt lurt av en artikkel som er mye delt på Facebook.

Refleks
Foto: Trygg trafikk

I denne artikkelen påstås det at regjeringen har besluttet å innføre et påbud fra 1. november for bruk av refleks.

Artikkelen sier også at du får en bot på 1500 kroner hvis du ikke bruker refleks etter denne datoen.

Mange har tatt dette for god fisk, men..

Refleks

OPPFORDRER: Bruk denne og bli sett, sier Trygg Trafikk.

Foto: Trygg Trafikk

– Det stemmer ikke, sier Marianne Mittet Solbrå, distriktsleder i Trygg Trafikk Hedmark.

– Statssekretær Dale sa på refleksens dag at et slik påbud ikke kommer under dagens regjering. Så selv om Trygg Trafikk og 2,6 millioner nordmenn vil ha det, så er det ikke tilfelle, sier Mittet Solbrå.

35 000 har likt artikkelen

Artikkelen som ble publisert på nettstedet virale.no den 16. oktober har hittil blitt vist over 237 000 ganger og likt over 35 000 ganger på Facebook.

Nettstedet skriver om seg selv at de blant annet vil underholde leserne og at de skriver fiktive artikler. De ønsker nemlig fokus og debatt om nordmenns mangel på kildekritikk.

- En stor del av Norges befolkning bryr seg ikke om enkelte saker med mindre det ikke rammer en selv. Vi vet at det er mange som ønsker at flere skal bruke refleks, på grunn av faren ved å kjøre på uskyldige mennesker. Når mannen i gaten leser en artikkel som "din venn" har delt, så blir det en lettelse og virker helt troverdig. Vi ser jo tydelig at ordet kildekritikk ikke er så godt innført i vokabularet til nordmenn, forteller de til NRK.

– Jeg har fått flere henvendelser, blant annet fra min egen tenåring hjemme. Dette har spredt seg som ild i tørt gress, sier Mittet Solbrå.

– Vi må tenke nytt

Selv om refleksbøter er oppspinn, så er et reflekspåbud en sak som Trygg Trafikk fortsatt vil jobbe for.

Det har blitt delt ut millioner med reflekser, uten at bruksprosenten har økt. Så nå må vi tenke nytt.

Marianne Mittet Solbrå, distriksleder Trygg trafikk Hedmark.

Mittet Solbrå ønsker likevel ikke at politiet skal bruke resurser på å bøtelegge folk.

– Folk ønsker jo å følge norsk lov. Så et reflekspåbud vil føre til økt bruksprosent som igjen vil føre til færre ulykker, mener hun.

Så foreløpig må vi alle ta ansvar selv for å synes i trafikken.

– Alle har et ansvar for å synes i mørket og unngå skade. Bruk refleks, er den klare oppfordringen fra Marianne Mittet Solbrå.

Supernytt - Barn flinkest til å bruke refleks


SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Stengte mathus

    Politiet er bekymra for at det kan ha foregått salg av narkotika på Mathuset Bakkehaugen i Brumunddal. Ifølge HA er en person tilknytta driften pågrepet og sikta for bruk og besittelse. Mattilsynet har også stengt stedet på grunn av dårlig renhold.

  • Kjørte inn i gjerde

    En bilfører er mistenkt for promillekjøring etter å ha kjørt av vegen og inn i et gjerde i Høyensalgata i Hamar. Føreren ble tatt med for blodprøve og førerkortet er beslaglagt.