NRK Meny
Normal

Influensaen kan toppe seg i julehøytida

Den årlige influensasesongen er godt i gang, og flere og flere blir smitta. Smittetoppen ser ut til å komme allerede i perioden rundt jul og nyttår.

Jente med influensa

ILLUSTRASJONSFOTO: Mange kan bli sengeliggende i jula, influensatoppen ser ut til å komme i slutten av desember.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Årets influensavirus har kommet over utbruddsgrensa nå, så den er godt i gang. Vi vet ikke helt når toppen kommer, men rundt juletider tenker jeg, sier seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet Kjersti Rydland.

Folkehelseinstituttet følger nøye med på utviklingen av influensaen i Norge, og de nyeste rapportene viser at antall influensasmittede er økende.

Hvert år blir mellom fem og ti prosent av den voksne befolkningen smittet av sjukdommen, og mellom 20 og 30 prosent av barn. De seneste årene har de største utbruddene kommet i februar måned, men i år ser toppen ut til å ramme tidligere.

Kan være farlig for eldre

Morten Bergkåsa

FORHOLDSREGLER: Kommuneoverlege i Lillehammer har tips som kan gjøre at du unngår å bli sjuk eller unngå å smitte andre med influensa.

Foto: Lars Bilit Hagen / NRK

Økningen har vært aller størst på Østlandet og i Midt-Norge. Kommuneoverlege i Lillehammer, Morten Bergkåsa, sier det er viktig å ta forholdsregler for å unngå smitte.

– Det er enkle tiltak som er viktige, og det er god håndhygiene og god hostehygiene, sier Bergkåsa.

Kan influensa være farlig?

– For vanlige friske mennesker er influensa i utgangspunktet ikke farlig. Hvis man får vedvarende feber, nedsatt allmenntilstand og ikke kommer ut av sjukdommen kan det dreie seg om en lungebetennelse, og da bør man oppsøke lege, sier Bergkåsa.

Men influensa kan være farlig for enkelte risikogrupper. Beregninger gjort av Folkehelseinstituttet viser at rundt 900 dødsfall hvert år kan knyttes til influensa. Dette kan variere mye fra år til år, de som dør er overveiende eldre og personer med alvorlig bakenforliggende sjukdom.

Hvordan unngå smitte?

 • 1) Hold deg unna sjuke

Dersom du er frisk og vil unngå å bli smitta, er det lurt å holde seg unna nærkontakt med smittede personer dersom det er mulig.

 • 2) God håndhygiene

Det er viktig å vaske hendene grundig og ofte. Eventuelt kan man bruke alkoholbasert hånddesinfeksjon.

 • 3) Hold deg borte fra jobben

For dem som allerede er sjuke bør man holde seg borte fra jobben til man føler seg frisk. Det gjelder også barn fra barnehage og skole.

 • 4) God hostehygiene

Bruk papirlommetørkle når du hoster eller nyser. Kast lommetørkle etter bruk. Bruk eventuelt albuekroken dersom du ikke har papir tilgjengelig.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Godtar forlenget fengsling

  Begge de to rumerne som er siktet for ranet av Sparebanken 1 Østlandet i Rendalen 30. oktober i fjor, godtar 8 nye uker i varetekt. Dermed blir den forlenga fengslingen av dem gjennomført som en kontorforretning.Nåværende fengsling går ut onsdag.

  Sparebank1 Østlandet, Otnes i Rendalen
  Foto: Frode Meskau / NRK
 • Frityrkoker tok fyr

  Nødetatene er på veg til Disenå i Sør-Odal, der det har tatt fyr i en frityrkoker i enebolig. To personer skal ha fått i seg noe røyk, melder politiet på Twitter.

 • Brann i garasje i Moelv

  Brannvesenet har rykket ut til brann i en garasje like nord for Moelv sentrum og har kontroll på brannen. Ingen er skadd og det er ikke spredningsfare.