NRK Meny
Normal

Industri - en av sliterne (1870)

 

Industri
Foto: Mjøssamlingen

Treskroget ble bygd på Gjøvik i 1870 og båten ble utstyr med maskin fra Aker mek. Verksted. Det var Mustad fabrikker og kjøpmann H. Skattum som var redere, og Industri var Mjøsas andre propellbåt. Industri ble modell for flere av de seinere lastebåtene på Mjøsa.

Utkonkurrert av jernbanen

Da jernbanen i 1902 kom til Gjøvik falt mye av driftsgrunnlaget bort. Skattum solgte sine båter til Eidsvold Dampskibsselskab. I 1920 kvittet selskapet seg med Industri og båten ble lagt opp. Etter hvert ble den hogd opp og i 1931 var de siste restene av Industri gått opp i røyk.

Industri hadde også lov til å ta med passasjerer. Båten var sertifisert for 50 personer hvis det var last om bord, og 170 personer var det lov å ta med hvis det ikke var last.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ja til Dæhlis Alvdalsplaner

    Flertallet i kommunestyret i Alvdal sa i går kveld ja til Bjørn Dæhlis planer på Steimosletta. Skikongen vil invistere 200 millioner i detaljehandel der. Kommunestyret har vært splitta fordi de er redd det vil gå ut over handel i sentrum.

  • Ras over vegen i Bøverdalen

    Fylkesveg 55 i Bøverdalen er åpen igjen etter at et mindre ras stengte deler av vegen tidligere i kveld. Ingen personer eller kjøretøy var berørt.

  • Snøras på Tronfjell og Dombås

    Både ved Tronfjell i Alvdal og ved Grønseterhøe i Dombås er det meldt om snøskred i kveld. Skredet ved Tronfjell er sjekket ut av Røde Kors og politi, luftambulansen har søkt over området i Dombås. Det er ikke spor av folk i eller ved skredet noen av stedene, melder politiet.