NRK Meny
Normal

Industri - en av sliterne (1870)

 

Industri
Foto: Mjøssamlingen

Treskroget ble bygd på Gjøvik i 1870 og båten ble utstyr med maskin fra Aker mek. Verksted. Det var Mustad fabrikker og kjøpmann H. Skattum som var redere, og Industri var Mjøsas andre propellbåt. Industri ble modell for flere av de seinere lastebåtene på Mjøsa.

Utkonkurrert av jernbanen

Da jernbanen i 1902 kom til Gjøvik falt mye av driftsgrunnlaget bort. Skattum solgte sine båter til Eidsvold Dampskibsselskab. I 1920 kvittet selskapet seg med Industri og båten ble lagt opp. Etter hvert ble den hogd opp og i 1931 var de siste restene av Industri gått opp i røyk.

Industri hadde også lov til å ta med passasjerer. Båten var sertifisert for 50 personer hvis det var last om bord, og 170 personer var det lov å ta med hvis det ikke var last.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • – Håper å tjene en million

  Lillehammer ishockeyklubb håper på å tjene en million kroner etter kampen mellom Lillehammer og Storhamar i Håkons hall i Lillehammer lørdag. Det sier prosjektleder Kjell Stenberg. Til sammen så 10031 tilskuere kampen, der Lillehammer tapte 2-3 for Storhamar.

  Publikum under LIK-Storhamar, hockey classic
  Foto: Stein Schinstad / NRK
 • To biler kolliderte i Elverum

  Tre personer kjøres til legevakt for sjekk etter at to biler kolliderte ved Sagtjern i Elverum.

 • Mistanke om rus

  Føreren som satt fast i bilen er fraktet til Ringerike sykehus med luftambulanse. Politiet opplyser at det tas blodprøve av fører da det er mistanke om ruspåvirket kjøring. Bilen er berget og vegen er åpnet.