NRK Meny
Normal

Jobbstøttetilbud kan videreføres likevel

Et prøveprosjekt for å få folk i arbeid skulle egentlig avsluttes ved årsskiftet. Nå kan det hende det suksessfulle jobbstøttetilbudet får leve videre.

Øyvind Bergersen

AVGJØRENDE: Øyvind Bergersen fra Hadeland ble erklært arbeidsufør som 19-åring, og har vært i NAV-systemet lenge. På grunn av et medfødt syndrom har han ikke klart å jobbe. Nå har han vært anleggsgartner i snart ett år, og det er på grunn av hjelpen han har fått gjennom IPS.

Foto: Jorun Vang / NRK

– Denne satsingen er viktig. Sammen med helseministeren skal vi sette oss ned og se på hva som kan være en løsning for denne ordningen, sier Christl Kvam (H), statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet.

Da hun la frem statsbudsjettet i dag var det ingen konkrete løfter om videreføring av det femårige prosjektet IPS, eller individuell jobbstøtte, men statssekretæren ønsker å jobbe for at ordningen fortsetter.

– Dette er et prosjekt som har gitt oss mye god og nyttig erfaring. Dette har vært vellykkede prosjekter med mye god jobbing, sier Kvam.

Prosjektet som gir mennesker med nedsatt arbeidsevne individuell jobbstøtte, er prøvd ut 8 steder i landet. Ved Hadeland IPS har 50 prosent av prosjektdeltakerne kommet seg ut i jobb.

Vil bestemme selv

Nav kjøper store deler av de arbeidsrettede tiltakene de tilbyr av eksterne aktører. Nå ønsker Nav-leder på Hadeland at dette endres.

– At Nav selv kan gjøre flere av oppgavene har vi nå bevist. Vi kan gjøre jobben selv for langt mindre ressurser enn det vi klarer å få til når vi kjøper tjenesten. Det koster omkring 2 millioner kroner per år å drifte IPS. Vi kjøper en lignende tjeneste eksternt, rettet mot samme gruppe, den betaler vi 14 millioner for, sier Tone Elisabeth Andersen, leder av Nav Hadeland.

Hvor mange kunne dere fått i jobb for 14 millioner kroner, dersom dere hadde gjort jobben selv, med IPS-metoden?

– Hvis vi hadde oppnådd samme resultater som vi nå har erfart over fire år, hadde det vært 250 personer i året, sier Andersen.

Hun tar til ordet for at de lokale NAV-kontorene skal få mer frihet til å avgjøre hvilke type tiltak de ønsker å benytte seg av for å få folk i arbeid.

– Vi ønsker i større grad enn i dag å få lov til å velge om vi skal kjøpe tjenester, eller om vi skal bruke pengene på egne jobbspesialister, sier NAV-lederen.

Prosjekt som fungerer

– Det hender de er innom flere jobber, men over halvparten får en jobb og de blir værende i jobb over tid. Det er veldig viktig for oss, sier Kine Nan Lium, prosjektleder i Hadeland IPS.

Med individuell jobbstøtte får folk som ikke er i jobb hjelp fra jobbspesialister til å komme seg ut i arbeid. Jobbspesialistene er stort sett ansatt i Nav og jobber tett med brukere, arbeidsgivere og samarbeidspartnere innen helse og kommune. Målet er å få folk ut i vanlig, betalt jobb.

– Det går relativt kort tid fra personene kommer inn i prosjektet til de er i jobb, sier Lium.

Prosjektperioden er snart over, men Lium ser positivt på signalene fra statssekretæren.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Vil fjerne merkekrav i Birken

  Skiløperen Petter Soleng Skinstad mener krav til merket i Birken må fjernes. Til OA sier Soleng Skinstad at deltakerantallet i Birkens arrangementer lider av merket-fokuset. Det er for lettvint å skylde på dårlige snøvintre og færre løpere, sier han.

  Petter Soleng Skinstad holder skiene sine og jubler inne i Håkons Hall.
  Foto: Alexander Nordby / NRK
 • Buss for tog

  Det er stengt for togtrafikk mellom Tangen og Eidsvoll pga. feil på en sporveksel ved Strandlykkja. Det er buss for tog inntil videre, melder Bane Nor. Regn med forsinkelser.

 • Håper forlik lettere gir ny jobb

  Den oppsagte rådmannen i Sør-Aurdal, Håkon Rydland, håper på større mulighet til ny jobb etter forlik i saken. Et meklingsmøte endte med at kommunen betaler erstatning på 550 000 kroner, i tillegg til å dekke hans saksomkostninger på 282 000 kroner.

  Håkon Rydland
  Foto: Dag Kessel / NRK